Medicinteknikföretaget Vibrosense Dynamics på Medeon tar in 2,5 miljoner kronor från ägarna i bryggfinansiering, i väntan på att försäljningen av bolagets vibrationsskademätare ska ta fart. Pengarna tryggar verksamheten för mellan 12 och 18 månader, enligt VD Torbjörn Herngren.
Bolagets produkt består av en apparat som registrerar känseln i fingrarna, kombinerat med en mjukvara som jämför känsligheten med normalvärden. Med mätningen kan man tidigt upptäcka eventuella nervskador vilket drabbar många som arbetar med vibrerande utrustning, allt från tandläkare till byggnadsarbetare.
Hittills i år har Vibrosense bara sålt en handfull exemplar av mätaren, bland annat till företagshälsovårdskedjan Avonova och till handkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset MAS. Vid UMAS testas bland annat om mätaren kan spåra känselnedsättningar i händer och fötter vid diabetes.
Vibrosense Dynamics marknadsförde sig från början huvudsakligen mot företagshälsovård. Förra våren började bolaget att även bearbeta fackliga organisationer som IF Metall och Svenska Byggnadsarbetareförbundet, för att facken skulle efterfråga mätningar på jobbet.
— Idag är de här förbunden så klart fokuserade på att hantera krisen, och vi har blivit lägre prioriterade. Vi vågar inte tro på massor av försäljning i det här konjunkturläget, säger Torbjörn Herngren.
Vibrosense Dynamics har idag utöver VD två anställda; tidigare VD och delägare Toni Speidel och försäljningschef Lena Ytterberg. VD sitter i Stockholm, medan övriga två finns i Malmö. Bolaget ägs av privata investerare och Lunds universitets holdingbolag LUAB.
Lisa Kirsebom