torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Novo redo att investera en miljard om året till sommaren

Medan världen skriker efter riskvilligt kapital gör pengastinna Novo A/S något åt det. Ett ännu inte helt etablerat investeringsprojekt med namnet Novo Growth Equity kommer enligt chefen Ulrik Spork att kunna investera upp mot en miljard danska kronor om året.

Novo Growth Equity, baserat i Bagsværd norr om Köpenhamn, håller just nu på att rekrytera personal. Verksamheten ska ledas av en handfull personer och presenteras på morgondagens Medicon Valley Alliance-konferens i Hellerup med titeln Financial Challenges – Redefining Funding Strategies in the Life Science Industry”.

Alla pusselbitar beräknas falla på plats till sommaren, varefter arbetet med att få till konkreta investeringar börjar på allvar.

Ulrik Spork, managing partner, har arbetat med projektet sedan årsskiftet, men vill ännu inte peka ut några investeringskandidater. Klart är i alla fall att Novo Growth Equity ska komplettera koncernens övriga investeringsaktiviteter, som såddkapital från Novo Seeds och riskkapital från Novo Ventures.

Fokus ligger på investeringar i bolag i senare skeden, där det finns handgripliga produkter närmare marknaden. Och Ulrik Spork menar att en del av pengarna kommer att hamna i Öresundsregionen.

— Vi pratar om globala investeringar i både USA och Europa. Men Europa får en speciell roll på grund av färre kulturella och ekonomiska barriärer, och det är uppenbart att vi kommer att agera i Öresundsregionen, säger han till Rapidus.

Keld Broksø

Medan världen skriker efter riskvilligt kapital gör pengastinna Novo A/S något åt det. Ett ännu inte helt etablerat investeringsprojekt med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.