onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Laurell letar industripartner till stamcellsgaller

|  , ,
|  

Forskningssamarbetet Biogrid, mellan Lunds Tekniska Högskola och Karolinska Institutet, är på väg att nå kommersiell fas. Thomas Laurell, professor i elektrisk mätteknik och grundare av en rad avknoppningsbolag, står bakom en mikrometerstor sil som ger stamceller bättre tillväxt i provrören.

Totalt har fyra forskare vid LTH och Karolinska institutet jobbat i drygt två år på att ta fram det Thomas Laurell själv beskriver som en pommes frites-skivare i miniformat. Verktyget ska användas vid stamcellsodling i laboratoriet. Då en stamcellsklump vuxit till runt 100.000 celler får de i mitten dåligt med näring och celldelningen stannar av. Den halvmillimeter stora klumpen måste då delas upp i mindre bitar som i sin tur kan växa vidare. I dag sker det med hjälp av enzymer eller genom att skära med en skalpell i mikroskop, vilket är väldigt tidsödande. 

— Vår metod ger en lika bra uppdelning utan att fler celler stryker med. Hade vi haft mer resurser hade vi kunnat optimera metoden ännu mer, säger Thomas Laurell.

Från början var det tänkt att Lunds Universitets holdingbolag LUAB och Karolinska Institutets motsvarighet KIAB, skulle vaska fram finansiering så att projektet kunde bolagiseras. Men eftersom ingen investerare dykt upp har forskargruppen fortsatt i långsammare takt med ordinarie forskningsmedel, medan LUAB och KIAB stått för patentansökan och marknadsundersökningar.

Nu är målet att hitta en partner som vill licensiera tekniken, uppger Emma Kilstedt, projektledare på KIAB.

Thomas Laruell är bland annat medgrundare till bioteknikbolagen Picology och ErySave i Lund.

Erik Olausson

Forskningssamarbetet Biogrid, mellan Lunds Tekniska Högskola och Karolinska Institutet, är på väg att nå kommersiell fas. Thomas Laurell, professor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.