torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Laurell letar industripartner till stamcellsgaller

|  , ,
|  

Forskningssamarbetet Biogrid, mellan Lunds Tekniska Högskola och Karolinska Institutet, är på väg att nå kommersiell fas. Thomas Laurell, professor i elektrisk mätteknik och grundare av en rad avknoppningsbolag, står bakom en mikrometerstor sil som ger stamceller bättre tillväxt i provrören.

Totalt har fyra forskare vid LTH och Karolinska institutet jobbat i drygt två år på att ta fram det Thomas Laurell själv beskriver som en pommes frites-skivare i miniformat. Verktyget ska användas vid stamcellsodling i laboratoriet. Då en stamcellsklump vuxit till runt 100.000 celler får de i mitten dåligt med näring och celldelningen stannar av. Den halvmillimeter stora klumpen måste då delas upp i mindre bitar som i sin tur kan växa vidare. I dag sker det med hjälp av enzymer eller genom att skära med en skalpell i mikroskop, vilket är väldigt tidsödande. 

— Vår metod ger en lika bra uppdelning utan att fler celler stryker med. Hade vi haft mer resurser hade vi kunnat optimera metoden ännu mer, säger Thomas Laurell.

Från början var det tänkt att Lunds Universitets holdingbolag LUAB och Karolinska Institutets motsvarighet KIAB, skulle vaska fram finansiering så att projektet kunde bolagiseras. Men eftersom ingen investerare dykt upp har forskargruppen fortsatt i långsammare takt med ordinarie forskningsmedel, medan LUAB och KIAB stått för patentansökan och marknadsundersökningar.

Nu är målet att hitta en partner som vill licensiera tekniken, uppger Emma Kilstedt, projektledare på KIAB.

Thomas Laruell är bland annat medgrundare till bioteknikbolagen Picology och ErySave i Lund.

Erik Olausson

Forskningssamarbetet Biogrid, mellan Lunds Tekniska Högskola och Karolinska Institutet, är på väg att nå kommersiell fas. Thomas Laurell, professor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad