lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Teknoseed blir ägare i mikroskopbolag

Medicinteknikbolaget Phase Holographic Imaging har rest sju miljoner kronor i riskkapital för att lansera sitt laserbaserade cellmikroskop på marknaden. Lundabaserade riskkapitalbolaget Teknoseed kliver nu in som näst största ägare.

I Phase Holographic Imagings mikroskop används laserljus och bildanalys för att titta på cellprover utan krav på infärgning och utan att cellerna dör i processen. Därmed kan man till exempel studera attacken av ett virus på en cell i realtid.

Bolaget, som flyttade in på Lund bioinkubator 2007, har redan sålt ett knappt tiotal mikroskop till forskningslabb i Lund och Malmö. Men då handlar det om ombyggda faskontrastmikroskop, det traditionella verktyget för att studera celler. De riktiga pengarna ska börja rulla in när bolaget under våren och hösten börjar sälja sina hembyggda mikroskop, skräddarsydda för tekniken, menar VD Peter Egelberg. Det är där de sju miljonerna kommer in.

— Ena halvan av pengarna ska räcka till att färdigställa mikroskopet. Den andra halvan går till marknadsföring och dylikt för att komma en bit ut på marknaden, säger han.

Teknoseed har sedan tidigare Lundabolag som Scalado, Cellavision och Bonesupport i portföljen. Genom att gå in med lejonparten av kapitaltillskottet blir bolaget näst största ägare i Phase Holographic Imaging, tillsammans med tidigare ägaren Lumitec. Peter Egelberg är fortsatt största ägare medan entreprenören Christer Fåhraeus hamnar på fjärde plats.

— Förhoppningen är att pengarna ska räcka till break-even. Men jag blir inte förvånad om vi måste plocka in mer längs med vägen, säger Peter Egelberg.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Phase Holographic Imaging har rest sju miljoner kronor i riskkapital för att lansera sitt laserbaserade cellmikroskop på marknaden. Lundabaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.