Bioteknikföretaget Vipergen i forskarparken Symbion i Köpenhamn har fått sin teknologi publicerad i en av världens mest framstående kemitidskrifter, Journal of the American Chemical Society. Nu hoppas bolagets VD Nils Jakob Vest Hansen att det ska ge en skjuts åt de samtal man för med potentiella partners.
— Vi är i full gång med dialoger med läkemedelsbranschen, men när det får något konkret resultat kan man förstås inte veta, säger Nils Jakob Vest Hansen.
Vipergen har utvecklat en teknologi kallad YoctoReactor för att söka nya läkemedelssubstanser. Med teknologin, som bolaget vid årsskiftet fick Europapatent för, kan man såväl skapa som söka i stora bibliotek av substanser. YoctoReactors är små strukturer formade av DNA som fungerar som reaktorer för att öka hastigheten i kemiska reaktioner, precis som enzymer gör. Teknologin kan ge miljontals reaktioner i ett och samma provrör — istället för att varje reaktion utförs i en egen liten brunn på en platta i laboratoriet, vilket är det konventionella sättet. Varje reaktion sker i sin egen reaktor, och varje reaktor är märkt på ett sätt som gör det möjligt att hitta och identifiera den nybildade produkten.
Det finns enligt Nils Jakob Vest Hansen fem företag i världen som arbetar med sådana här så kallade DNA-kodade kemiska bibliotek, bland annat Köpenhamnsbolaget Nuevolution. Vipergen är dock ensamma om att använda tredimensionella DNA-reaktorer, vilket bolaget menar gör teknologin mer effektiv.
Vipergen ägs av två privata investerare och VD. Nils Jakob Vest Hansen uppger att kassan räcker minst en bit in på nästa år, men att man troligen kommer att börja söka nya investerare mot slutet av 2009. Bolaget, som grundades 2005, har nio anställda och samarbetar bland annat med iNANO Centret vid Aarhus universitet.
Lisa Kirsebom