tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Utvecklingsavtal klart för diagnosteknik för bröstcancer

Lundaföretaget CR Developments diagnosmetod för att upptäcka bröstcancer ska nu implementeras i en magnetresonanskamera, MR, från Philips. Om allt går enligt planen kan det finnas en produkt att testa om ett år.

 

Samarbetet med Philips påbörjades i december 2008. I februari åker Markus Nilsson, doktorand på avdelningen för medicinsk strålningsfysik vid Lunds universitet, till Holland för att tillsammans med utvecklingsavdelningen på Philips tillämpa CR Developments metod i en MR-kamera.

 

Metoden kallas OncoPulse och består i en speciell, ny sekvens som styr MR-kamerans magnetfält. Sekvensen ger information om cellväggars genomsläpplighet, vilket gör att friska och sjuka bröstceller ser olika ut på kamerans bild. På så vis kan diagnosen ställas utan att läkaren behöver ta ett vävnadsprov, vilket är snabbare, minskar lidandet och dessutom är mer ekonomiskt för både kliniken som instrumenttillverkaren.

 

I slutet av april hoppas Karin Bryskhe på CR Development kunna presentera resultatet internationellt på en stor konferens (ISMRM) för användare och intressenter av MR inom medicin.

 

— Vi behöver visa att man med vår teknologi får fram en bild också från en klinisk kamera, och det räknar vi med att ha svar på i slutet av april. När vi har bilden vet vi vad vi ytterligare behöver göra för att optimera den för olika tumörtyper, patientvariationer, rörelser och även för andra organ än bröst.

 

CR Development är en avknoppning av kemikonsultföretaget Colloidal Resource, som ägs och drivs av Anna Stenstam och Karin Bryskhe. Metoden OncoPulse har tagits fram av forskaren Daniel Topgaard som är delägare i CR Development.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.