onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Danmark lovar finansiering till ESS

|  

Om Lund får neutronforskningsanläggning ESS kommer dess data- och mjukvarucenter att placeras i Danmark. Därmed lovar också Danmark att gå in med finansiering för att bygga och driva projektet.

Beskedet från den danska regeringen innebär stärkta chanser för Lunds kandidatur om den europeiska anläggningen ESS, menar Marianne Ekdahl, presschef på ESS Scandinavia.

— Öresundsregionen är den främsta gränsöverskridande regionen i Europa och här finns det stora synergieffekter att hämta. Det finns en stor kompetens kring partikelfysik i Lund, men det gör det även i Köpenhamn med exempelvis det välkända Niels Bohr Institutet, säger hon.

Utöver data- och mjukvarucentret med 60-65 anställda kan också en teoriavdelning knuten till ESS placeras i Danmark. Dessutom får Danmark en fast plats i ESS-organisationens styrande organ. Diskussionerna som förts mellan regeringarna under ett halvår har också mynnat ut i en överenskommelse om finansiering från Danmarks sida.

Tidigare har Sverige lovat att stå för 30 procent av konstruktionskostnaderna och tio procent av driftskostnaderna. Tillsammans med Danmark kommer man nu att arbeta för att de nordiska länderna ska stå för 50 procent av konstruktionskostnaderna och 20 procent av driftskostnaderna.

— Exakt hur mycket danskarna bidrar med kommer att avgöras den närmaste tiden, säger Marianne Ekdahl.

Beslutet om var ESS kommer att placeras väntas komma i maj nästa år. Konkurrenterna är spanska Bilbao och ungerska Debrecen.

— Danmark har ett klart forsknings- och näringslivsmässigt intresse i att anläggingen placeras i den vetenskapstunga Öresundsregionen. Utifrån den dansk-svenska samsynen har vi nu börjat utvärdera vilken uppbackning det finns i Danmark för ett större eller mindre engagemang i ESS. Det sker både genom sondering i forsknings- och innovationsmiljöer, i universitets- och näringslivskretsar, samt i Folketinget, säger vetenskapsminister Helge Sander (Venstre) i en kommentar.

Om Lund får neutronforskningsanläggning ESS kommer dess data- och mjukvarucenter att placeras i Danmark. Därmed lovar också Danmark att gå […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.