torsdag 10 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skærmfirma i Sunstones portefølje kan få nyt liv i Sverige

Det danske teknologifirma Taktio, tidligere O-Pen, var så godt som nedlagt. Nu kan det få en frisk start i Sverige med serieiværksætteren Christer Fåhraeus som bestyrelsesformand og medejer.

— Virksomheden blev kraftigt nedskåret, da deres første produkt viste sig ikke at have den nødvendige ydeevne. Nu tester vi teknologien. Hvis den opfylder vore specifikationer, så vil vi om seks til ni måneder rekruttere nyt personale, helt eller delvist i Sverige, siger Christer Fåhraeus.

Taktio har udviklet en ny teknologi for såkaldt multipelt trykfølsomme skærme, som kan registrere berøring på mere end et punkt samtidigt. Nu er teknikken blevet modificeret og undersøges blandt andet i Christer Fåhraeus ejendom Futurum i det nordlige Lund.

Da det gik bedst, havde Taktio en snes ansatte, men har nu i praksis kun én plus en række konsulenter. Ventureselskabet Innovations Kapital, fondene Seed Capital og Vækstfonden gik alle ind med penge i en tidlig fase, men hvem der har bidraget til omstarten vil Christer Fåhraeus ikke fortælle. Taktio er dog med i det nye ventureselskab Sunstone Capitals portefølje. Sunstone er en knopskydning fra Vækstfonden og har Fåhraeus som såkaldt venture partner.

— Investorlisten er ikke officiel lige nu, men selskabet fik i løbet af foråret tilført en mindre finansiering for at klarlægge de præcise grænser for teknologien, siger Christer Fåhraeus.

Flere af de store softwaregiganter satser lige nu på udvikling af multipelt trykfølsomme skærme, som blandt andet findes i den nylancerede iPhone og i Microsofts produkt Surface. Taktios variant skal være tilstrækkeligt overlegen omkostnings- og ydelsesmæssigt, for at selskabet skal blive startet op i stor skala, ifølge Christer Fåhraeus. Hvis ikke det er tilfældet, vil den blive afviklet.

Af Lisa Kirsebom

Det danske teknologifirma Taktio, tidligere O-Pen, var så godt som nedlagt. Nu kan det få en frisk start i Sverige […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.