tisdag 8 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Antallet af nyansatte svenskere i Danmark fordoblet i fjor

I løbet af det seneste år er antallet af svenskere, som begynder at arbejde i Danmark, vokset stadig hurtigere. I 2006 var det 3.604 personer, som begyndte at arbejde i Danmark, mod 1.391 i 2005. Første kvartal i år har allerede overgået hele 2005: 1.423 svenskere har fået ansættelse i Danmark indtil videre.

Den 31. marts i år var der 21.763 svenskere registreret som skattepligtige indkomstmodtagere i Danmark ifølge SKAT i Danmark.

— Arbejdspendlingen tog virkelig fart i efteråret 2006. Nu registreres cirka 500 svenskere som lønmodtagere i Danmark hver måned, oplyser Erik Larsen hos SkatØresund.

SkatØresund, der behandler alle svenskere som arbejder i Danmark, oplever også et stærkt pres med stigende henvendelser. Første kvartal i år havde man 5.441 personlige besøg, mod gennemsnitligt 3.438 besøg per kvartal i løbet af 2006.

Hvis man bor og arbejder på hver sin side af Sundet, skal man selvangive og beskattes både i Sverige og Danmark. SkatØresund forbereder sig på et besværligt år, eftersom man i Danmark i år har lagt alle kontroloplysninger ud på nettet i den såkaldte Skattemappe. For at få adgang til den og kunne indsende sin danske selvangivelse, skal man have en TastSelv-kode, som man får på sit første danske skattekort. Skulle den derimod bortkomme, så man bliver nødt til at bestille en ny, tager det to dage i Danmark, men fjorten dage hvis man bor i Sverige.

Ifølge aktuelle tal fra Øresundsbron pendler i snit 14.000 personer over broen hver dag. Prognoserne peger på en stærk stigning, især blandt gruppen af svenskere, der arbejdspendler til Danmark. Antallet af danskere, som flytter til Sverige, er dog faldet noget, fra 1.800 personer i 2005 til 1.500 i 2006.

Af Malin Nävelsö

I løbet af det seneste år er antallet af svenskere, som begynder at arbejde i Danmark, vokset stadig hurtigere. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.