torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansprint bliver leverandør af virtuel kajak til OL i Beijing

Det lille firma Dansprint i Hvidovre har netop fået en aftale om at levere 22 af deres virtuelle kajakker, såkaldte kajak-ergometre, til OL-deltagernes fitnesscentre i den olympiske by i Beijing i 2008.

— Det er klart et gennembrud, mener lederen og ejeren af firmaet, Ole Torp, som ser frem til selv at rejse til den olympiske by, hvor han nu får chancen for at promovere sit innovative produkt overfor verdenseliten. En forpremiere kommer til august i år, hvor Ole Torp også skal af sted med sine maskiner til en slags testmesterskaber for OL.

Dansprint har brugt nogle år på at udvikle den virtuelle kajak, der dybest set er en romaskine, men med en specialkonstruktion, der giver en luftstyret modstand, som simulerer vandmodstand. Dertil kan roerne via elektronikken på hvilket som helst tidspunkt se, hvad deres sluttid vil blive på eksempelvis en 1.000-meter med den hastighed, som de ror med i samme øjeblik.

Ergometret kan tillige måle rotag per minut, pagajens tid under vand og en række mellemtider. For at maskinen kan give så realistisk et billede af roteknikken som muligt, så skal roeren taste egen vægt ind i den elektroniske maskine, hvor roeren overfører sin kraft via et snoretræk.

Der er flere romaskiner på markedet, og ved sidste OL var det et tysk firma, som fik lov at levere til den olympiske by. Dansprint er meget tilfredse med, at de nu får chancen. Sidste år solgte Dansprint godt 200 kajakergometre verden over – herunder i Sverige via en agent i nærheden af Göteborg. Virksomheden med en enkelt ansat og et par deltidsansatte omsatte for over 6 mio. kr. sidste år på det samlede salg af ergometre og andre produkter.

Af Keld Broksø

Det lille firma Dansprint i Hvidovre har netop fået en aftale om at levere 22 af deres virtuelle kajakker, såkaldte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.