tisdag 13 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Karolinska Institutet investerer i ny cancerbehandling fra Lund

For første gang foretager Lunds universitets holdingselskab LUAB en investering sammen med Karolinska institutets tilsvarende selskab, KIAB. De to selskaber ejer henholdsvis 10 og 30 procent af det nystartede medicoteknikselskab SpectraCure i Lund efter at have investeret sammenlagt 400.000 svenske kroner. Resten ejes af forskere på Lunds universitet.

— Det her er en spændende vej at gå, og det bliver sikkert ikke sidste gang vi samarbejder med andre holdingselskaber, siger KIAB’s adm. dir. Conny Bogentoft.

SpectraCures aktiviteter er baseret på forskning ved Lunds universitets medicinske lasercenter, Atomfysikafdelingen og Onkologisk klinik. Tidligere har Stiftelsen för strategisk forskning bidraget med godt fem millioner til forskningsprojektet.

Virksomhedens produkt er et apparat til belysning af organer og kropsdele med laser. Laserlyset aktiverer en bestemt type cancermedicin som i forvejen er tilført kroppen og har samlet sig i tumorcellerne. Når lægemidlet aktiveres, dør cancercellerne mens de omkringliggende, raske celler skånes.

Behandlingsformen kaldes for fotodynamisk terapi og har længe været anvendt i Lund, hovedsageligt til behandling af hudkræft. Med det nye apparat vil det være muligt at indføre optiske fibre i kroppen og belyse svulster der sidder på en måde, så de ikke kan fjernes ved operation. En række patentansøgninger er indsendt for at beskytte teknikken.

Ifølge Thomas Andersson, adm. dir. for SpectraCure, skal man have en prototype klar i løbet af efteråret. Virksomheden fører diskussioner med udenlandske medicinalfirmaer der fremstiller de lysfølsomme stoffer, og som har vist interesse for den teknik man har udviklet i Lund. Om tre til fem år regner Thomas Andersson med at virksomhedens produkt kan være ude på klinikkerne.

For første gang foretager Lunds universitets holdingselskab LUAB en investering sammen med Karolinska institutets tilsvarende selskab, KIAB. De to selskaber […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.