måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Store muligheder for risikovillig kapital i Øresundsregionen

Af Thomas Frostberg

Connectas køb af Albatros Network A/S er blot det seneste eksempel på, at Øresundsregionen og dens IT-virksomheder er hotte i branchen. Tidligere har Icon Medialab, Framfab og Information Highway opkøbt selskaber på begge sider af Sundet.

Men samtidig er mange stockholmbaserede risikokapitalselskaber stadig forbløffende uinteresserede i, hvad der sker omkring Sundet. IT-virksomhederne har ikke været i stand til at profilere sig på samme måde som medico- og biotekbranchen har gennem Medicon Valley.

— Vi tænker ikke i regioner, vi søger interessante virksomheder at skyde penge i, forklarer flere risikovillige investorer, som Rapidus har talt med. Alligevel havner mange af investeringerne i en og samme region: Stockholmsregionen.

Det grundlæggende problem er formentlig, at der stadig er en tendens til at opfatte Skåne og Øresundsregionen som noget perifert, mens det i virkeligheden drejer sig om en storbyregion med tre millioner indbyggere og en hovedstad i midten.

Prisen for en sådan fejlbedømmelse er spildte chancer for indbringende forretninger. Risikovillige svenske investorer har i dag gode muligheder for at opnå gode fortjenester ved at investere i danske IT-selskaber.

Mens danske IT-virksomheder generelt set er konkurrencedygtige, når det gælder teknikudvikling, er kapitalsituationen en helt anden end i Sverige. Samtidig med at risikovillige svenske investorer er involveret i en stadig hidsigere jagt på investeringsobjekter i Sverige, er mange af de mindre danske IT-virksomheder tilbøjelig til at søge udenlands, når de skal skaffe kapital.

— Hvis jeg kan få 20 millioner i Danmark til min idé, så kan jeg få 200 millioner i Sverige, og lige så mange penge det skal være i USA, mener Kenneth Hallingskov på Web500, som har udviklet et stykke standardsoftware til webprogrammering baseret på verdens 500 bedste websites.

Selv om argumentet er sat på spidsen, så påpeger det en væsentlig forskel mellem Sverige og Danmark. Mens Stockholmsbørsen i dag har godt 50 IT-relaterede selskaber noteret på sine forskellige børslister, er der kun godt ti på Københavns Fondsbørs. Rendyrkede internetkonsulenter mangler helt på den danske børs.

Man regner med, at mindst 50 nye virksomheder tager skridtet ind på Stockholmsbørsen i løbet af i år. Hovedparten vil være IT-selskaber. De mest optimistiske prognoser regner med 15-20 nye virksomheder på børsen i København i år.

Den uofficielle handel med aktier, som i den sidste tid er steget kraftigt i Sverige, forekommer kun i meget ringe udstrækning i Danmark.

Kort sagt: Danske IT-virksomheder henter i dag næsten udelukkende kapital uden for børsen.

Her har risikovillig svensk kapital en klar funktion at udfylde. Det gælder om ikke at skabe en krigslignende situation mellem IT-virksomhederne i Øresundsregionen og dem i Kista i Stockholm Tværtimod vil det være til alles fordel, hvis Norden i fællesskab kan holde teten som det førende område inden for IT-udvikling. Alternativet er at muligheden går videre til amerikanske investorer – eller hvorfor ikke japanske?

Af Thomas Frostberg Connectas køb af Albatros Network A/S er blot det seneste eksempel på, at Øresundsregionen og dens IT-virksomheder […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad