fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Temperaturen stiger i regionens finansbolag

Kort sagt: Det är fortfarande mycket långt från Norra Vallgatan till Wallstreet. Men som en av mycket få svenska utposter utanför Stockholm håller den skånska finansindustrin på att brösta upp sig.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I en ombyggd industrilokal på Sixten Sparres Gata i utkanten av Ystad sitter en handfull anställda och arbetar med något som inte låter så speciellt men ändå är ganska unikt: fondförvaltning utanför tullarna. Här har Atlant Fonder sitt huvudkontor sedan 2015, då skåningen Michael Ekelund tog över som vd.

Med 3,5 miljarder i förvaltat kapital är Atlant Fonder en mycket liten spelare i branschen, men de är inte ensamma i Skåne. Malmöbaserade IKC-gruppen förvaltar totalt ett tiotal miljarder, varav fondverksamheten står för merparten. Av närmare 40 anställda sitter runt 30 vid det skånska huvudkontoret. Och i höstas värvade Coeli bankveteranen Mikael Petersson till sin Malmögren, för att dra igång en helt ny hedgefond.

Såväl Atlant som IKC är grundade av Skånebor och historien är även huvudskälet till placeringen för en annan skånsk uppstickare: Resurs Bank. Banken har sina rötter i en kedja av radio- och tv-butiker som på 1980-talet var tidigt ute med att erbjuda hemelektronik på avbetalning.

Än i dag står fakturerings- och betalningstjänster vid konsumentköp för drygt 40 procent av rörelseintäkterna och här har banken haft god draghjälp av den växande e-handeln. Av bankens cirka 750 anställda finns 500 i Sverige, varav den absoluta merparten vid huvudkontoret i Helsingborg samt IT-avdelningen i Malmö, som drog igång 2017.

I likhet med banksektorn i stort märks högkonjunkturen tydligt hos Resurs Bank. I senaste halvårsrapporten ökade rörelseresultatet med 13 procent till 632 miljoner kronor. Konkurrenten Ikano Bank, med huvudkontor i Hyllie i södra Malmö, minskade visserligen sitt rörelseresultat i den senaste rapporten. Men affärsvolymen ökade samtidigt med 12 procent till 65,7 miljarder kronor.

Även för landets största sparbank, Sparbanken Skåne, ökar affärsvolymen till rekordhöga 193 miljarder kronor under slutet av 2017. Det är fortfarande mindre än den sammanlagda affärsvolymen för Färs & Frosta, Sparbanken Öresund och Sparbanken 1826 innan de tre gjorde gemensam sak 2014. Men då ska man komma ihåg att en stor del av Sparbanken Öresunds verksamhet inte följde med i bildandet av Sparbanken Skåne utan svaldes av Swedbank.

Utmanaren, Ystad-baserade Sparbanken Syd, håller som bäst på att göra inbrytningar med kontor i Malmö och Lomma och en ny etablering i Kristianstad.

För en annan nisch inom finansbranschen har Skåne nästan blivit epicentrum. Sedermera Fondkommission och Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö har de senaste åren lotsat rekordmånga innovationsbolag till en notering på de mindre listorna. Inte minst för noteringar på Aktietorget har Sedermera, som har samma ägare som handelsplatsen, tagit en betydande marknadsposition.

Utvecklingen eldas på ytterligare av Financial Meetings Øresund, som med sina kapitalmarknadsfrukostar försöker dra hit tungviktarna från Stockholm.

Men trenden för Skånes finansbransch är inte entydig. I somras stängde nätbanken Avanza ner sitt kortlivade försäljningskontor i Malmö, inriktat mot private banking och tjänstepensionsförvaltning. Och i slutet av hösten avvecklade SEB sin avdelning för aktiemäkleri i Malmö och flyttade verksamheten till Göteborg och Stockholm. I gengäld fick Avanzas konkurrent Nordnet under hösten sin första skånska adress med en nyöppnad filial i Malmö, initialt med ett par anställda på plats.

Även framöver lär Stockholm behålla sin position som Sveriges absoluta finansiella centrum. Det är här storbolagen håller kapitalmarknadsdagar, det är här Nordens största aktiemarknad är belägen. Såväl Atlant Fonder som IKC Group har anställda analytiker i Stockholm som kan sköta nödvändigt fotarbete i huvudstadens finanskvarter. Men i takt med att de skånska uppstickarna blir fler och större kommer även gatorna i Malmö, Helsingborg och Ystad bli allt mer trampade av finansfolket.

Rättelse: När Rapidus igår rapporterade om Sparbanken Skånes resultat för 2017 blev en siffra fel om affärsvolymen. Rätt ska vara att affärsvolymen ökade med fem procent, till 193 miljarder kronor. Rapidus beklagar felet.

Kort sagt: Det är fortfarande mycket långt från Norra Vallgatan till Wallstreet. Men som en av mycket få svenska utposter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.