Här är de skånska börsvinnarna 2022

Spannmål, läkemedel och elektronik var de branscher som ledde till kraftigast aktieuppgångar under 2022 bland de skånska noterade bolagen. Den mesta kursrusaren steg med 87 procent.

Rapidus har tagit fram den kompletta listan över de noterade bolag som har säte i Skåne. Totalt 167 stycken. Bolaget som toppar den listan över 2022 års aktieutveckling är Skåne-möllan, med en uppgång på 87 procent. Bolaget, med huvudkontor och produktion i Tågarp i västra Skåne, tillverkar mjöl och andra spannmålsprodukter där spannmålet till stor del köps in lokalt. Mot konsument finns varumärket Möllaren, i övrigt är försäljningen inriktad mot bagerier och annan livsmedelsindustri. Bolaget har ett aktuellt börsvärde på 1,1 miljarder kronor efter fjolårets uppgång. Se mer om Skåne-möllan här.

På andra plats i Rapidus Skånelista med en kursuppgång på 83 procent kommer Bonesupport som tillverkar ett material som läker skelettskador genom att lokalt utsöndra antibiotika. Aktien tog framför allt ett språng i maj då bolaget fick ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för produkten Cerament G.

–Sådana här myndighetsgodkännanden är allt för ett forskningsbolag. Efter en godkännandeprocess som tagit tre år kunde vi äntligen börja fokusera på försäljning, säger Bonesupports vd Emil Billbäck.

Efter kurshoppet i maj har aktien fortsatt uppåt sedan försäljningen kommit i gång och att bolaget kommunicerat en tillväxtprognos på 40 procent per år de kommande tre åren.

Nummer tre på listan är läkemedelsföretaget Camurus med en uppgång på 68 procent. Bolaget har börjat sälja preparatet Buvidal mot opioidberoende i Europa och andra delar av världen, dock ännu inte på jättemarknaden USA. Vd Fredrik Tiberg har flaggat för att 2022 blir bolagets första helår med vinst.

–Vi har visat att vi kunnat bygga en internationell säljorganisation och generera försäljning, från att ha varit ett renodlat forskningsföretag. Under 2023 väntar vi FDA-beslut i USA för Buvidal. Därutöver kommer resultat från två fas 3-studier som vi driver i egen regi och som vi finansierar med eget kassaflöde, säger han.

Fyra på listan med en uppgång på 54 procent är försvarselektronikföretaget Mildef i Helsingborg. Rapidus rapporterade i november om företagets framgångar i samband med att Nato-länderna samordnar sig alltmer i skuggan av Ukrainakriget.

Nummer fem med 42 procents uppgång är Beijer Electronics Group som genomgått en turn around. Även det rapporterade Rapidus om i november.

Totalt sett är dock listan över de skånska börsbolagens kursfacit under 2022 en eländig läsning. Det är bara elva bolag av totalt 167 som alls haft stigande aktier. 32 bolag har fått se sina aktier sjunka med mer än 50 procent. Genomsnittet för hela Skånelistan är en kursnedgång på 47 procent.

De elva skånska aktier som steg 2022, procent

 1. Skåne-möllan 87
 2. Bonesupport 83
 3. Camurus 68
 4. Mildef 42
 5. Beijer Group 64
 6. Bong 32
 7. Solid X 31
 8. Senzagen 20
 9. Midway 10
 10. Trelleborg 1
 11. Invisio 0,5

Gunnar Wrede

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: