fredag 22 november 2024

inloggad som

Jolife går starkt på Lucasförsäljning

Hjulen snurrar allt snabbare för medicinteknikbolaget Jolife i Lund. I det färska bokslutet har omsättningen ökat med 70 procent till 204 miljoner, där mer än var fjärde krona är ren vinst.

Sex sjundedelar av omsättningen kommer från försäljningen av hjärtmassagemaskinen Lucas, som främst används för att hålla liv i hjärtstoppspatienter under ambulansfärden till sjukhuset. Det senaste räkenskapsåret, som sträcker sig från maj 2013 till april 2014, har Jolife via moderbolaget Physio-Control sålt närmare 2.400 exemplar av Lucas, uppger vd Erik von Schenck. Sedan dess har takten ökat med ytterligare 40 procent.

− Vi har ökat i såväl Europa som USA och Asien. Tidigare sålde vi några enskilda maskiner åt gången, nu har vi kunder som köper 100 på ett bräde, säger Erik von Schenck.

Tillverkningen sker vid Malmöbaserade kontraktstillverkaren Partnertechs anläggning i Åtvidaberg.

Resultatmässigt redovisar Jolife en vinst efter skatt på 55 miljoner kronor, jämfört med -2,5 miljoner kronor i det föregående räkenskapsåret. Enligt Erik von Schenck påverkas tidigare års siffror dock av olika jämförelsestörande poster.

Lucas, som lanserades 2002 men fick sitt genombrott först 2009 som batteridriven version, är dock inte längre ensam på marknaden för automatiserade hjärtkompressioner.

− Innan hade vi tre konkurrenter, det senaste året har vi fått fem till. Så det är en konkurrensutsatt position och vi arbetar med vidareutvecklingar för att kunna ligga steget före, säger Erik von Schenck.

Jolife sysselsätter i dag 16 personer i Lund. Utöver Lucas ingår försäljningen av Physio-Controls övriga produkter i Sverige i bolaget.

− Vi har även tittat på att köpa upp bolag med produkter inom återupplivning som kan komplettera Lucas. Men hittills har inget passat, säger Erik von Schenck.

Erik Olausson

Hjulen snurrar allt snabbare för medicinteknikbolaget Jolife i Lund. I det färska bokslutet har omsättningen ökat med 70 procent till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.