tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Haveri för sundsövergripande jakt på life science-kompetens

Ett nytt gemensamt kompetensförsörjningsprogram inom life science tillkännagavs på Medicon Valley Alliances årsmöte, men innan arbetet ens kommit igång ser kampanjens gemensamma element över Öresund ut att haverera. Orsaken är att MVA dragit sig ur.Projektet Talent Attraction Denmark, som bland annat Copenhagen Capacity står bakom, skulle som offentligt finansierat danskt tillväxtprojekt ha gått över nationsgränsen vid Öresund. Skåne var helt med på noterna, löd budskapet från Nikolaj Lubanski då han stod i talarstolen på MVA:s årsmöte i Köpenhamn den 6 november.

Nikolaj Lubanski är direktör för talangavdelningen hos Copenhagen Capacity och tanken med Talent Attraction Denmark är att säkra att life science-företag på båda sidor Sundet lyckas locka toppkvalificerade utländska medarbetare. Men kampanjen, som bland annat inkluderar annonser, marknadsföring i Linkedin och kontakter in till ledande kluster i världen, har begränsats till Danmark.

Just det rent danska fokuset blev dock ett problem, förklarar MVA:s vd Stig Jørgensen.

– Projektet har nationell karaktär. Men på liknande sätt pågår det i dag talangjakt på den svenska sidan. MVA vill arbeta för att Medicon Valley framträder som en samlad region, där man i en jobbportal får överblick över karriärmöjligheterna inom life science. Det kan göras enkelt genom att länka till en skånsk portal där jobbmöjligheterna i Skåne samlas, säger Stig Jørgensen till Rapidus.

Planen är nu att MVA:s hemsida ska länka till en portal som Invest in Skåne utvecklat.

Till och med 2015 ligger det drygt en miljon danska kampanjkronor från det offentliga i Talent Attraction Denmark, vikta till rekrytering inom life science-, miljöteknik- och IT-området.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Ett nytt gemensamt kompetensförsörjningsprogram inom life science tillkännagavs på Medicon Valley Alliances årsmöte, men innan arbetet ens kommit igång ser […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.