onsdag 5 februari 2025

inloggad som

TikoMed i förhandlingar om ny läkemedelskandidat

|  
|  , ,
Efter diabetes och benmärgstransplantationer satsar läkemedelsoblaget TikoMed i Viken utanför Helsingborg på ett tredje terapiområde. Förhandlingar med större aktörer för en licens- eller uppköpsaffär pågår redan för bolagets nya kandidat mot ischemiska sjukdomar. Om ett halvår räknar vd Anders Waas med att förhandlingarna ska vara klara.

TikoMed fokuserar på läkemedelsprojekt riktade mot svåra och livshotande sjukdomar som i dag helt eller delvis saknar effektiva behandlingsmetoder. Bolaget har tidigare haft framgångar i sina försök att behandla svår typ-1 diabetes och har sedan 2011 ensamrätt på den europeiska och amerikanska marknaden för läkemedlet TM-400, som ska öka chanserna att lyckas med benmärgstransplantationer.

Nu ligger fokus på behandling av ischemiska sjukdomar och kärlförträngningar, det vill säga sjukdomar orsakade av otillräcklig blodtillförsel. Läkemedelskandidaten har fått namnet TM-700 och befinner sig för tillfället i fas ett i utvecklingsstadiet. Enligt vd Anders Waas fungerar substansen som en kompletterande behandling till redan existerande läkemedel.

– Vi har gjort flera olika studier som alla stödjer varandra, där vi fått fram väldigt fina data. Vi har ett patent och har tagit kontakt med olika läkemedelsbolag. Nu pågår förhandlingar om vilka vi ska samarbeta med. Som det ser ut nu kanske de får kriga om det, säger Anders Waas till Rapidus.

TikoMed grundades 2002, har åtta anställda och ägs till huvuddelen av familjen Bruce. Andra ägare är bland andra finansmannen Staffan Rasjö och OnOffs grundare Hans Westin.

Izabella Rosengren

Efter diabetes och benmärgstransplantationer satsar läkemedelsoblaget TikoMed i Viken utanför Helsingborg på ett tredje terapiområde. Förhandlingar med större aktörer för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Alfa Laval gjorde marknaden besviken

    Skånes största börsbolag, Alfa Laval med vd Tom Erixon, levererade organisk tillväxt och rekordstort kassaflöde i fjärde kvartalet. Trots det föll aktien på rapporten. Det gjorde även fettbolaget AKK.


  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.

  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.