tisdag 5 mars 2024

inloggad som

TikoMed i förhandlingar om ny läkemedelskandidat

|  
|  , ,
Efter diabetes och benmärgstransplantationer satsar läkemedelsoblaget TikoMed i Viken utanför Helsingborg på ett tredje terapiområde. Förhandlingar med större aktörer för en licens- eller uppköpsaffär pågår redan för bolagets nya kandidat mot ischemiska sjukdomar. Om ett halvår räknar vd Anders Waas med att förhandlingarna ska vara klara.

TikoMed fokuserar på läkemedelsprojekt riktade mot svåra och livshotande sjukdomar som i dag helt eller delvis saknar effektiva behandlingsmetoder. Bolaget har tidigare haft framgångar i sina försök att behandla svår typ-1 diabetes och har sedan 2011 ensamrätt på den europeiska och amerikanska marknaden för läkemedlet TM-400, som ska öka chanserna att lyckas med benmärgstransplantationer.

Nu ligger fokus på behandling av ischemiska sjukdomar och kärlförträngningar, det vill säga sjukdomar orsakade av otillräcklig blodtillförsel. Läkemedelskandidaten har fått namnet TM-700 och befinner sig för tillfället i fas ett i utvecklingsstadiet. Enligt vd Anders Waas fungerar substansen som en kompletterande behandling till redan existerande läkemedel.

– Vi har gjort flera olika studier som alla stödjer varandra, där vi fått fram väldigt fina data. Vi har ett patent och har tagit kontakt med olika läkemedelsbolag. Nu pågår förhandlingar om vilka vi ska samarbeta med. Som det ser ut nu kanske de får kriga om det, säger Anders Waas till Rapidus.

TikoMed grundades 2002, har åtta anställda och ägs till huvuddelen av familjen Bruce. Andra ägare är bland andra finansmannen Staffan Rasjö och OnOffs grundare Hans Westin.

Izabella Rosengren

Efter diabetes och benmärgstransplantationer satsar läkemedelsoblaget TikoMed i Viken utanför Helsingborg på ett tredje terapiområde. Förhandlingar med större aktörer för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad