Lars Montelius, nybliven generaldirektör på International Iberian Nanotechnology Laboratory i Portugal, backar upp nybildade Cellevate i Lund. Bolagets petriskålar med nanoteknologi ska finnas på marknaden nästa vår.
Med 700 nanometer tjocka trådar i plast skapar Cellevate skålar för cellodling som kan användas vid medicinska studier. Trådarna skapar, till skillnad från platta odlingsskålar, ett tredimensionellt mikroskopiskt nätverk där cellerna kan fästa. Därmed ska gapet mellan resultat av labbtester av läkemedel och djurtester kunna minskas.
–Vi vill göra odlingsskålar mer lika kroppen, säger vd:n och LTH-studenten Tobias Ekman.
Redan nu finns produkten ute på ett antal forskningslabb för att utvärderas, resultaten ska komma in under första kvartalet nästa år. Några månader senare väntas en produkt vara redo för kommersialisering. Cellevate letar redan efter lokaler för att skala upp produktionen.
— Inom bioteknik tar allt lång tid. Men vi har en enkel produkt för en avancerad miljö, vi kan sälja i princip direkt, säger Tobias Ekman.
Det finns redan ett fåtal aktörer som säljer odlingsplattor med nanostrukturer. Men enligt Tobias Ekman är de väldigt dyra och har en dålig noggrannhet i nanostrukturerna. Cellevates teknik ska tillverka trådar med hög noggrannhet och i stor skala.
Nanoteknikprofessorn Lars Montelius är delägare och ordförande i styrelsen. Där sitter även Fredrik Johansson, biträdande lektor i biologi. Övriga fyra delägare är alla studenter på LTH. Än så länge lever företaget på egna pengar och utnyttjar universitetets lokaler.
Olof Peterson