söndag 24 november 2024

inloggad som

Miljon till mobilbaserad KOL-behandling

Skånska medicinteknikbolaget CareTelCom får en knapp miljon kronor i forskningsanslag från tyska Linde Healthcare. I samarbete med matematikprofessor Karl Åström ska bolaget nu utveckla en algoritm som förutspår akut sjukdom hos KOL-patienter.

Den internationella tillverkaren av medicinska gaser, Linde Healthcare, delar ut stipendiet REALfund till projekt som utvecklar vårdprodukter för lungsjukdomar. Veberödsbolaget CareTelcom är i år en av tre stipendiater, och prisas för sin mobilbaserade övervakning av patienter med lungsjukdomen KOL.

Med CareTelComs produkt mäts patienternas fysiska aktivitet, symptom och lungfunktion kontinuerligt med spirometri. Resultatet skickas via blåtand till patienternas telefoner och vidare till en databas. För ett par år sedan gjorde bolaget en klinisk studie på 25 patienter i samarbete med den tyska läkemedelsjätten Boehringer-Ingelheim.

Torbjörn_Möller— Det gick utmärkt. Vi kunde följa hur patienternas hälsa förändrades, hur hälsotillståndet går ner och se hur vissa förändringar föregick exacerbation, säger vd Torbjörn Möller till Rapidus.

Exacerbation är ett akut sjukdomstillstånd med kraftig andnöd. I samarbetet med Karl Åström, Matematikcentrum vid LTH, ska bolaget utveckla en matematisk algoritm som kan förutse detta tillstånd. Med återkoppling till patienten och rapport till läkare, ska den akuta situationen kunna förhindras.

Med stipendiet får bolaget även tillgång till viss patientdata som Linde Healthcare ställer till förfogande. Men en förutsättning för en tillförlitlig matematisk analys är att de kan prova produkten på fler patienter, något som de får vänta på.

— Vi har för litet datamaterial i dag. Sedan ett år tillbaka har vi en dialog med Region Skåne och det verkar som att ett beslut kan vara på gång, säger Torbjörn Möller.

Samarbetspartnern Karl Åström har tidigare erfarenhet av kommersialisering av forskning bland annat som grundare av bildanalysföretaget Cognimatics på Ideon i Lund.

Olof Peterson

Skånska medicinteknikbolaget CareTelCom får en knapp miljon kronor i forskningsanslag från tyska Linde Healthcare. I samarbete med matematikprofessor Karl Åström […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.