onsdag 27 november 2024

inloggad som

Qlik närmar sig 400 i Lund — börjar värva från högskolan

Aktiekursen har rasat och konkurrenterna börjar flåsa i nacken. Men såväl globalt som vid utvecklingsavdelningen i Lund fortsätter Nasdaqnoterade Qlik att växa i rasande takt. Under året räknar koncernchef Lars Björk med att nå över 2.000 anställda och i Lund har bolaget börjat värva studenter direkt från högskolan till utvecklingsavdelningen.

De senaste åren har Qlik, tidigare QlikTech, i genomsnitt anställt mer än en person i veckan i Lund. I dag jobbar nära 400 personer i den skånska verksamheten, uppger koncernchef Lars Björk i en intervju med Rapidus. Merparten av all utveckling sker fortfarande i Lund, även om Qlik också har en mindre utvecklingsavdelning i Boston efter köpet av 20-mannabolaget Expessor Software 2012.

Lars Bj”rk— Det är svårt att säga hur många vi kommer vara om ett år, men märkbart fler. Vi anställer hela tiden och har för första gången börjat plocka in nyutexaminerade direkt från högskolan. Tidigare har vi inte haft infrastrukturen, med mentor och så vidare, på plats för att klara det, säger Lars Björk till Rapidus.

Bland arbetsuppgifterna i Lund finns QlikView.next, nästa version av bolagets beslutsstödssystem som lanseras under sommaren. QlikView.next är byggt helt på webbprogrammeringsspråket HTML5 och utgår i högre grad än tidigare versionen från ett touch-gränssnitt för att kunna användas direkt på mobiler och läsplattor.

Globalt räknar Lars Björk med att nå över 2.000 anställda senare i år. Främst är det säljstyrkan i USA och Asien som biffas upp.

— Vår försäljning växer snabbast i Fjärran Östern, delvis för att den ekonomiska potentialen är större där. Många av länderna har inte ens känt av någon lågkonjunktur, säger Lars Björk.

Qliks omsättningstillväxt på 21 procent under 2013 bromsade något till 15 procent under första kvartalet i år, då omsättningen landade på 111 miljoner dollar. Det kan jämföras med amerikanska konkurrenten Tableau, vars omsättning ökade med 86 procent till 75 miljoner dollar under samma period. Bägge bolagen har backat ordentligt på börsen under våren.

Erik Olausson

Aktiekursen har rasat och konkurrenterna börjar flåsa i nacken. Men såväl globalt som vid utvecklingsavdelningen i Lund fortsätter Nasdaqnoterade Qlik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.