måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt Lundabolag bygger snabbspolad proteinsyntes

I ett labb på Medicon Village sitter molekylärbiologerna Daniel Eriksson och Jonathan Dahlin och kokar ihop skräddarsydda proteiner för glatta livet. Bland kunder till nybildade Sera Protemics finns de noterade Lundabolagen Spago Nanomedical och A1M Pharma.

Daniel Eriksson och Jonathan Dahlin grundade Sera Protemics som ett handelsbolag redan under studietiden på masterprogrammet i molekylärbiologi för att vidareutveckla en metod att tillverka specifika proteiner direkt i provrör. Målet är att slippa gå den vanliga omvägen via mikroorganismer, där proteinsyntesen sker i celler som odlas fram i bioreaktorer. Cellerna måste sedan slås sönder för att man ska få fram det önskade proteinet.

Daniel Eriksson— En sådan process tar dagar eller veckor. Vår tar 3-4 timmar, säger Daniel Eriksson.

Duons metod går ut på att lyfta ut ribosomerna och det övriga maskineriet för proteinsyntes ur e-colibakterier och låta detta verka direkt i en lösning tillsammans med DNA, som utgör ritningen för protein-bygget. Resultatet blir skräddarsydda proteiner för specifika ändamål, exempelvis proteinläkemedel för djurstudier eller för att testa en läkemedelskandidats effekt på ett visst kroppseget protein.

— Cellfri proteinsyntes är en gammal metod, men den har inte använts så mycket kommersiellt eftersom den varit för dyr och inte gett tillräckligt stora mängder. Vi har optimerat energiförsörjningen i form av ATP-tillförsel, vilket gör att kostnaden sjunker samtidigt som proteinproduktionen ökar, säger Daniel Eriksson.

Eftersom metoden inte är patentsökt vill han inte ge fler detaljer.

Under våren har Sera Proteomics ombildats till aktiebolag och flyttat in på Lund Life Science Incubator. Kunderna hittills är främst lokala life science-bolag med egen utveckling, däribland A1M Pharma och Spago Nanomedical. Enligt Daniel Eriksson går bolaget runt på egen hand och några planer på att ta in riskkapital finns inte i dagsläget. Han räknar med att kunna anställa 1-2 personer det närmaste året.

Erik Olausson

I ett labb på Medicon Village sitter molekylärbiologerna Daniel Eriksson och Jonathan Dahlin och kokar ihop skräddarsydda proteiner för glatta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.