söndag 24 november 2024

inloggad som

Njuranalys nytt fält för bildteknik från Lund

|  , ,
|  

Försäljningen tickar sakta uppåt för det lilla Lundabolaget Medviso och dess diagnosstöd för hjärtkliniker. Nu bolstras produktportföljen med ny mjukvara för njuranalys utvecklad tillsammans med amerikanska Prova Images.

Medvisos diagnoshjälp bygger på automatisk analys av bilder från magnetresonanskameror där exempelvis blodflöde, storlek och tillstånd på hjärtats olika delar kan mätas. Mjukvaran är sedan ett par år tillbaka FDA-godkänd och har nu även fått CE-märkning. Diagnosstödet används redan på ett dussin svenska och polska sjukhus, däribland Helsingborgs sjukhus och Karolinska sjukhuset i Stockholm.

— Men den försäljningen har varit möjlig tack vare olika lokala undantag. Med CE-märkningen kan vi gå ut på bredare front i Europa, säger vd Einar Heiberg.

Parallellt har Medviso vidareutvecklat mjukvaran till att även fungera för Spect-bilder av hjärtat. Einar Heiberg räknar med att kunna lansera den versionen under 2014. På sikt hägrar även analys av andra organ. Närmast till hands ligger njuren, där Medviso utvecklat ny mjukvara för magnetresonansbilder tillsammans med Prova Images, baserade i North Carolina på amerikanska östkusten. Samarbetet fungerar som ett joint venture där Prova Images sköter framtida försäljning i USA och medan Medviso ansvarar för Europamarknaden.

— Vi har kunnat återanvända en hel del av våra algoritmer. Exempelvis analyseras syresättningen i njuren med en metod som vi utvecklat för att undersöka järnlagring i hjärtat, säger Einar Heiberg.

Han äger 85 procent av Medviso, medan Lunds universitets holdingbolag Luis äger resten. Omsättningen i bolaget har stigit successivt sedan starten 2007 till 1,4 miljoner kronor i det senast registrerade bokslutet. Resultatet landade på en knapp vinst. Under innevarande räkenskapsår, som sträcker sig till augusti, räknar Einer Heiberg med att omsätta knappt två miljoner kronor. En handfull personer arbetar i Medviso, varav två heltid.

Erik Olausson

Försäljningen tickar sakta uppåt för det lilla Lundabolaget Medviso och dess diagnosstöd för hjärtkliniker. Nu bolstras produktportföljen med ny mjukvara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.