torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny metod för vävnadsanalys bakom doldisbolag

Lundabaserade Medetect har verkat i skymundan sedan starten 2008. Parallellt med uppdrag inom vävnadsanalys för läkemedelsindustrin, har bolaget tagit fram en egen metod för mikroskopisk analys av vävnadssnitt.

Vd och ägare för Medetect är Jonas Erjefält, professor vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap på Skånes Universitetssjukhus. Han planerar marknadslansering inom ett och ett halvt år, och har just skickat in en Vinnova-ansökan om tre miljoner kronor för vidareutveckling av metoden.

Tillsammans med en lika stor satsning från företaget själv ska det räcka för att validera tekniken och ta den fram till en säljbar produkt i form av en patenterad analysmetod med tillhörande mjukvara för bildanalys. Systemet ska kunna ge betydligt mer information per provanalys än dagens, som maximalt kan identifiera tre olika celltyper i ett vävnadssnitt.

— Vi har hittills kunnat visualisera över tio olika celltyper samtidigt, men siktar på minst det dubbla antalet i ett färdigt system. En annan fördel är att vårt system automatiskt beräknar positionen för varje cell, vilket gör att man på helt nya sätt matematiskt kan beräkna hur komplexa cellmönster förändras vid exempelvis sjukdom, säger Jonas Erjefält.

I ett senare skede kommer bolaget titta på möjligheten att tillsammans med en partner bygga och marknadsföra ett instrument som integrerar teknologi, mjukvara och statistisk analys.

Medetect, baserat på Lund Life Science Incubator, sysselsätter en handfull personer inom uppdragsverksamheten och planerar att anställa ytterligare två inom kort. Omsättningen låg på ett par miljoner kronor i fjol, uppger Jonas Erjefält. Vissa delar av forskningen görs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus.

Elisabet Ottosson

Lundabaserade Medetect har verkat i skymundan sedan starten 2008. Parallellt med uppdrag inom vävnadsanalys för läkemedelsindustrin, har bolaget tagit fram […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.