måndag 25 november 2024

inloggad som

Lundaforskare letar finansiär till läkemedel mot diabetes

En forskargrupp vid medicinska fakulteten i Lund letar nu efter en extern partner för att utveckla sin upptäckt. Fyndet, en specifik del av ett blodprotein som påverkar glukosupptaget i kroppen, kan bli ett framtida diabetesläkemedel. Enbart i Sverige har 350.000 personer typ 2 diabetes och globalt är mer än 300 miljoner drabbade.

— Vi har ungefär ett år på oss att hitta en partner. Så länge är vår upptäckt provisoriskt patentskyddad, säger Jens Lagerstedt vid institutionen för Experimentell medicinsk vetenskap på Lunds universitet, som leder forskningsgruppen.

Ännu har forskarna inte bildat något företag, men de håller på att utveckla sina idéer tillsammans med Lunds universitets innovationssystem och Lund universitets diabetescentrum, LUDC.

Blodproteinet apoA-I transporterar normalt kolesterol i blodet i form av ett komplex som brukar kallas HDL eller ”det goda kolesterolet”. Sedan flera år är det känt att proteinet även påverkar glukosupptaget i kroppens vävnader, vilket många forskare runt om i världen har studerat. Hittills dock utan resultat i form av nya diabetesläkemedel.

Lundaforskarna lyckades förra året identifiera den specifika grupp av aminosyror hos blodproteinet som är viktig för mekanismen bakom glukosupptaget, och har visat goda resultat i olika cell- och djurmodeller.

Glukosupptaget sker utan att insulin behöver närvara och kan därför spela stor roll hos personer med nedsatt insulinproduktion. När upptaget inte fungerar beror det på olika störda mekanismer som på sikt kan leda till typ 2-diabetes.

Jens Lagerstedt hoppas att ett läkemedel baserat på aminosyrasekvensen ska kunna hjälpa både personer som visar de första tecknen på att drabbas och de som redan har fått sjukdomen. Förutom att fortsätta läkemedelsutvecklingen kommer forskargruppen göra grundforskning för att förstå de bakomliggande mekanismerna. För detta har de fått 2,1 miljoner kronor i november 2013 i finansiering under tre år från Vetenskapsrådet.

Elisabet Ottosson

En forskargrupp vid medicinska fakulteten i Lund letar nu efter en extern partner för att utveckla sin upptäckt. Fyndet, en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad