måndag 20 maj 2024

inloggad som

Interreg blir guldgruva för Öresundsregionens innovation

|  , , ,
|  

Nästa omgång av EU:s Interregprogram blir gynnsam för innovationssektorn i Skåne och på Själland. Runt 150 miljoner kronor är öronmärkta till forsknings- och innovationssatsningar i Öresundsregionen, med ökade möjligheter till projekt som knyter an till ESS och Max IV.

— Det är precis vad vi och regionen behöver, säger Lunds universitets rektor Per Eriksson.

Rapidus har tidigare berättat om Region Skånes förslag för att fördela pengarna från nästa regionala strukturfondsprogram. Men även Interregprogrammet för Öresund, Kattegatt och Skagerak, som löper över samma period, börjar få fasta former.

Budgeten för 2014-2020 är ännu inte helt spikad, men väntas hamna på samma nivå som för förra omgången, cirka 120 miljoner euro. Inom programmet ska pengarna fördelas mellan tre geografiska delområden: Öresund och Kattegatt-Skagerak får 40 procent var, medan 20 procent går till projekt som spänner över hela området.

Av pengarna är det också beslutat att 35 procent ska gå till forskning och innovationer. Det innebär att 16,8 miljoner euro, eller 147 miljoner kronor med dagens kurs, går till forsknings- och innovationsprojekt i Öresundsregionen. När projekt beviljas krävs medfinansiering om minst 50 procent, alltså kommer programperioden ha ett samlat värde på nästan 300 miljoner kronor.

per eriksson 2— Det känns som om det stämmer väl överens med vad vi behöver i vår region och i näringslivet för att bli konkurrenskraftiga och kunna locka kompetens och företag till regionen, säger Per Eriksson till Rapidus.

Har ni lobbat hårt för periodens tema från universitets sida?

— I början gjorde vi vissa påstötningar för det här, men styrgruppen har varit positiv och lyhörd och visat förståelse för att det här behövs för regionen.

Per Eriksson tror också att det blir enklare att skapa projekt med anknytning till Max IV och ESS nu, jämfört med under förra programperioden, som utöver ekonomisk tillväxt var inriktad på teman som att binda samman regionen och att “främja vardagsintegrationen”.

Det håller även Claes Fahlander, professor i kärnfysik vid LU, med om. Han har under nuvarande programperiod, Interreg IV, drivit kompetensutvecklingen Cate — Cluster for Accelerator Technology, för regionala företag som kan bli aktuella som underleverantörer till Max IV och ESS.

— Det finns en bra kompetens hos företagen i regionen, men de behöver uppdatera sig för att ha en chans i konkurrensen om att leverera komponenter till ESS och Max IV, säger Fahlander som hoppas att det under Interreg V skapas fler kompetensutvecklingsprojekt.

Näst högst prioriterade området, efter forskning och innovation, är grön tillväxt/koldioxidsnål ekonomi, som får 27 procent av budgeten, samt arbetsmarknad och sysselsättning som får 20 procent. Resterande 18 procent ska satsas på hållbara transporter.

Jennie Lorentsson

Nästa omgång av EU:s Interregprogram blir gynnsam för innovationssektorn i Skåne och på Själland. Runt 150 miljoner kronor är öronmärkta till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.