lördag 19 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Novos Sverigechef rekryterar för att öka kliniska studier

|  , ,
|  

Efter ett år som vd för Novo Nordisk svenska säljbolag har Klaus Langhoff-Roos strategin klar hur han ska öka försäljningen av innovativ diabetesmedicin i Sverige. För att förklara värdet av nya men dyrare läkemedel har han rekryterat hälsoekonomer och läkare. På sikt hoppas Langhoff-Roos att ökad försäljning också leder till ökat antal kliniska försök med nya diabetesläkemedel i Sverige.

Sedan tiotalet år tillbaka har huvuddelen av läkemedelsförskrivningen till diabetiker i Sverige varit av äldre preparat som togs fram i mitten av förra århundradet, menar Klaus Langhoff-Roos. Skälen ska främst vara ekonomiska.

Statliga verket TLV som beslutar vilka mediciner som får subventioner i Sverige är den första instans som ska bedöma den samhällsekonomiska nyttan av nya läkemedel. De slutliga besluten sker på regional nivå, när vårdrelaterade budgetar tas. Allra sist i kedjan finns vårdpersonalen som bestämmer vilka mediciner som patienterna faktiskt får.

Klaus Langhoff— Om inte svenska patienter börjar använda mer av de nya och bättre diabetesläkemedlen kan läkemedelsföretag heller inte förlägga sina kliniska studier här, eftersom studierna ska jämföra effekterna mellan dagens bästa mediciner och de substanser som testas på klinik, säger Klaus Langhoff-Roos i en Rapidusintervju.

Enligt 2012 års statistik från läkemedelsorganisationen Efpia låg Sverige långt ner på listan över europeiska länder när det gäller användning av nya diabetespreparat. För att få igång försäljningen av dessa läkemedel har nu Novo Nordisk Scandinavia, som det svenska bolaget heter, rekryterat en stab med specialister inom hälsoekonomi och läkare med uppgift att bearbeta de olika beslutsinstanserna.

De flesta av de drygt 70 anställda på Novo Nordisk Scandinavia sitter i Malmö. Ett 20-tal jobbar uteslutande med klinisk forskning. Omsättningen i Sverige var i fjol nära en miljard kronor. Försäljningen för koncernen Novo Nordisk låg på knappt 80 miljarder danska kronor.

Elisabet Ottosson

Efter ett år som vd för Novo Nordisk svenska säljbolag har Klaus Langhoff-Roos strategin klar hur han ska öka försäljningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.