fredag 22 november 2024

inloggad som

Danskar kämpar i motvind i ESS-upphandlingar

Även om Sverige och Danmark samarbetar om ESS har svenska leverantörer en klar fördel jämte de danska i de upphandlingar som börjar ta fart under 2014. Det menar Big Science Sekretariat, BSS, som försöker bereda marken för danska bud i upphandlingarna till den jättelika forskningsanläggningen.

Första mötet om den danska industrins medverkan i ESS har just hållits på DTU. 50 deltagande företag fick lära sig mer om teknik och inköpsprocedurer för anläggningen. Bland de på plats var Automatic Syd, som är intresserade av datahantering, samt Noliac, som tittar på teknikutvecklingen.

— Även om upphandlingarna föregår efter EU-regler har svenskarna flera fördelar, bland annat lägre löner och en geografisk närhet. Utöver det har svenskarna en fördel med språket och lättare tillgång till ESS-organisationen, säger Juliette Forneris, seniorkonsult på Teknologisk Institut som leder det dagliga arbetet med BSS.

Sekretariatet ska agera brygga mellan danskt näringsliv och europeiska forskningsanläggningar som Max IV, ESS och Cern. Utöver informationsspridning sysslar BSS bland annat med kompetensutveckling samt matchmaking i samarbete med Teknoligsk Institut och DTU.  

Från danskt perspektiv är det något av en framgångssaga att ESS ritas av Henning Larsen Architects och COBE. På bygg- och anläggningssidan ser det däremot tuffare ut efter att danska byggkoncernen Pihl & Søn nyligen gick i konkurs. En räcka danska byggbolag ser ut att förlora pengar i konkursen och en hel del byggen står för tillfället stilla.

— Vi kommer nog få danska uppdrag till ESS, men vad själva byggandet beträffar kan det bli svårt just nu då danska bolag främst är upptagna med att få pågående projekt att fungera. Sverige är en utlandsmarknad för danska byggbolag, med annorlunda regler de först måste sätta sig in i innan de kan vara med i en upphandling om ESS. Det ger danska aktörer större omkostnader än de svenska, säger Juliette Forneris.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.