lördag 28 september 2024

inloggad som

Danskar kämpar i motvind i ESS-upphandlingar

Även om Sverige och Danmark samarbetar om ESS har svenska leverantörer en klar fördel jämte de danska i de upphandlingar som börjar ta fart under 2014. Det menar Big Science Sekretariat, BSS, som försöker bereda marken för danska bud i upphandlingarna till den jättelika forskningsanläggningen.

Första mötet om den danska industrins medverkan i ESS har just hållits på DTU. 50 deltagande företag fick lära sig mer om teknik och inköpsprocedurer för anläggningen. Bland de på plats var Automatic Syd, som är intresserade av datahantering, samt Noliac, som tittar på teknikutvecklingen.

— Även om upphandlingarna föregår efter EU-regler har svenskarna flera fördelar, bland annat lägre löner och en geografisk närhet. Utöver det har svenskarna en fördel med språket och lättare tillgång till ESS-organisationen, säger Juliette Forneris, seniorkonsult på Teknologisk Institut som leder det dagliga arbetet med BSS.

Sekretariatet ska agera brygga mellan danskt näringsliv och europeiska forskningsanläggningar som Max IV, ESS och Cern. Utöver informationsspridning sysslar BSS bland annat med kompetensutveckling samt matchmaking i samarbete med Teknoligsk Institut och DTU.  

Från danskt perspektiv är det något av en framgångssaga att ESS ritas av Henning Larsen Architects och COBE. På bygg- och anläggningssidan ser det däremot tuffare ut efter att danska byggkoncernen Pihl & Søn nyligen gick i konkurs. En räcka danska byggbolag ser ut att förlora pengar i konkursen och en hel del byggen står för tillfället stilla.

— Vi kommer nog få danska uppdrag till ESS, men vad själva byggandet beträffar kan det bli svårt just nu då danska bolag främst är upptagna med att få pågående projekt att fungera. Sverige är en utlandsmarknad för danska byggbolag, med annorlunda regler de först måste sätta sig in i innan de kan vara med i en upphandling om ESS. Det ger danska aktörer större omkostnader än de svenska, säger Juliette Forneris.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?