måndag 16 september 2024

inloggad som

Danskt betalningschip gjorde succé under sommaren

Årets Roskildefestival blev debuten för ett helt nytt chip-betalningssystem, utvecklat i Köpenhamn. Planen är nu att expandera till festivaler i Sverige, England, Tyskland och Polen nästa år.

— Vi har nu förhandlingar som intensifieras i september så att vi ska vara klara till 2014, säger Gert Funk, vd för Bigefinancials A/S som står bakom betalningschippet Bigewallet.

På Roskildefestivalen användes Bigewallet i form av 35.000 chip-armband i en kontantfri zon för medarbetare, pressfolk och sponsorer. Systemet fungerar så att vid beställning i barer och butiker scannas bara chippet — och betalningen är utförd på några sekunder. Grejen är att det går snabbt och att chippen dessutom har lägre kostnad än traditionella kortsystem. Löpande under arrangemangen kan användaren sätta in pengar på chippen via nätet.

Just denna gång var chipleverantören dock tvungen att leverera en ny uppsättning precis före festivalen, eftersom kvaliteten inte var bra nog. Men med den nya leveransen blev chippet en så stor succé att både Roskildefestivalen och bolaget är står redo för expansion på nästa års festival.

— Vi ska nu göra hela Roskildefestivalen till en kontantfri zon, berättar Gert Funk för Rapidus.

Det kommer i praktiken betyda upp mot 130.000 personer nästa år. I mindre skala har Bigewallet sedan Roskilde också använts på två festivaler på Jylland (i Skive och på Smukfest i Skanderborg).

Bigefinancials har finansierat utvecklingen med bland annat en miljon euro från affärsängeln Peter Wilmar Christensen. Bolaget har idag tolv anställda i Köpenhamn och tio i Ukraina och England. Tills vidare kan Bigewallet utvidgas i hela Europa, eftersom systemet har godkännande från danska finansmyndigheten vilket motsvarar ett EU-godkännande. Företaget hoppas längre fram kunna gå vidare globalt, men det med hjälp av partner i bland annat USA.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Årets Roskildefestival blev debuten för ett helt nytt chip-betalningssystem, utvecklat i Köpenhamn. Planen är nu att expandera till festivaler i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Small Cap Partners riktar om fokus med sjätte investeringsbolaget

    Malmöbaserade Small Cap Partners drar igång sitt sjätte investeringsbolag, SCP VI. För Rapidus berättar bolaget hur mycket pengar det gäller och vad de ska användas till.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Smile Inject injicerar kapital

    Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital går in i tre nya bolag. Investeringar i ytterligare två bolag ska göras under hösten, sedan stängs den första rundan. Nästa år öppnas en ny.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.