tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskt betalningschip gjorde succé under sommaren

Årets Roskildefestival blev debuten för ett helt nytt chip-betalningssystem, utvecklat i Köpenhamn. Planen är nu att expandera till festivaler i Sverige, England, Tyskland och Polen nästa år.

— Vi har nu förhandlingar som intensifieras i september så att vi ska vara klara till 2014, säger Gert Funk, vd för Bigefinancials A/S som står bakom betalningschippet Bigewallet.

På Roskildefestivalen användes Bigewallet i form av 35.000 chip-armband i en kontantfri zon för medarbetare, pressfolk och sponsorer. Systemet fungerar så att vid beställning i barer och butiker scannas bara chippet — och betalningen är utförd på några sekunder. Grejen är att det går snabbt och att chippen dessutom har lägre kostnad än traditionella kortsystem. Löpande under arrangemangen kan användaren sätta in pengar på chippen via nätet.

Just denna gång var chipleverantören dock tvungen att leverera en ny uppsättning precis före festivalen, eftersom kvaliteten inte var bra nog. Men med den nya leveransen blev chippet en så stor succé att både Roskildefestivalen och bolaget är står redo för expansion på nästa års festival.

— Vi ska nu göra hela Roskildefestivalen till en kontantfri zon, berättar Gert Funk för Rapidus.

Det kommer i praktiken betyda upp mot 130.000 personer nästa år. I mindre skala har Bigewallet sedan Roskilde också använts på två festivaler på Jylland (i Skive och på Smukfest i Skanderborg).

Bigefinancials har finansierat utvecklingen med bland annat en miljon euro från affärsängeln Peter Wilmar Christensen. Bolaget har idag tolv anställda i Köpenhamn och tio i Ukraina och England. Tills vidare kan Bigewallet utvidgas i hela Europa, eftersom systemet har godkännande från danska finansmyndigheten vilket motsvarar ett EU-godkännande. Företaget hoppas längre fram kunna gå vidare globalt, men det med hjälp av partner i bland annat USA.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Årets Roskildefestival blev debuten för ett helt nytt chip-betalningssystem, utvecklat i Köpenhamn. Planen är nu att expandera till festivaler i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.