Lund Life Science Incubator kan komma att utökas med en ny del, inriktad på nanoteknologi med medicinsk anknytning. Medicon Village och Region Skåne finns med bland dem som backar upp planerna på att inhysa den länge omdiskuterade nanoinkubatorn i existerande renrum i Astra Zenecas gamla anläggning.
Under våren har projektgruppen, med Lunds universitet och nanoteknikprofessorn Lars Montelius i spetsen, skickat in en ansökan till Vinnova för delfinansiering av projektet. Utöver universitet står Malmö Högskola, Region Skåne, Lunds kommun och Medicon Village bakom ansökan.
Inkubatorn ska enligt planen integreras med den existerande bioinkubatorn och vara inriktad på forskningsavknoppningar och studentdrivna projekt i gränslandet mellan medicin, e-hälsa och nanoteknik. Lars Montelius nämner själv medicinsk bilddiagnostik och LED-ljus som kan sterilisera operationssalar som exempel på möjliga tillämpningar.
Något formellt beslut att sätta igång finns ännu inte och beskedet från Vinnova kommer inte förrän under sommaren. För Medicon Villages del pekar vd Mats Leifland på nanoteknik med life science-koppling som ett område på stark frammarsch.
— Det enda som hänt än så länge är att vi tittar på möjligheterna. Men vi är positiva till planerna, som passar väl in i vårt koncept, säger han till Rapidus.
Tillsammans med bland andra universitetets rådgivare Bengt Streijffert har Lars Montelius arbetat i drygt två år för att få till stånd en nanoinkubator i Lund. De tidigare planerna på att bygga om ett hus i anslutning till fysikinstitutionen har stupat på svårigheten att få fram finansieringen till ombyggnaden samt att få med hyresvärden Akademiska Hus på idén.
Erik Olausson