tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… och går utomlands med Capish

Staffan Gestrelius fortsätter att plöja ner miljoner i satsningen på nya system för patientdata och digitala journaler i sitt bolag Capish International. Utöver ett nyöppnat kontor i Philadelphia har bolaget det senaste halvåret anställt säljare i London och Chicago.

Totalt har Capish International växt från runt 20 till ett 30-tal personer under vintern och våren, varav de flesta vid huvudkontoret i Malmö. Framförallt är det säljstyrkan som behöver biffas upp, uppger ägaren och vd:n Staffan Gestrelius. Intäkterna sträcker sig än så länge främst till mindre konsultarvoden.

— Vi för långt gångna diskussioner med en rad läkemedelsjättar och har fått data från dem för att visa vad vi kan. Men stora bolag är tröga på att bestämma sig, säger Staffan Gestrelius.

Staffan Gestrelius, som har ett förflutet som docent i fysiologi, lämnade vd-posten på QlikTech år 2000. Sedan han sålde sin andel av QlikTech efter börsintroduktionen 2010 har han satsat över 30 miljoner kronor på Capish.

Utöver kontoret i Philadelphia och de deltidsarbetande säljarna i London och Chicago sneglar Staffan Gestrelius på en etablering på amerikanska västkusten där han säger sig ha mött ett stort intresse för tekniken. Capish utvecklar XML-baserad mjukvara för att samla all medicinsk data om en patient, som längd, blodtryck och mätvärden från labbet, på ett ställe.

Den primära målgruppen är läkemedelsutvecklare som kan använda systemet för att enklare hitta samband och analysera resultat från kliniska studier, men tekniken kan även användas för att digitalisera journalhanteringen i sjukvården. Capish är bland annat engagerat i ett Vinnovafinansierat projekt om att förbättra patientsäkerheten i vården med hjälp av digital informationshantering, lett av institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

Erik Olausson

Staffan Gestrelius fortsätter att plöja ner miljoner i satsningen på nya system för patientdata och digitala journaler i sitt bolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.