Från att tidigare ha riktat sig mot mindre life science-bolag satsar dansk-svenska EntomoPharm nu på de riktigt stora spelarna som första kundgrupp till bolagets läkemedelstester på gräshoppor.
— Vi trodde att våra kunder skulle vara alla små bioteknikbolag, men nu ser deras resurser för forskning annorlunda ut. Istället riktar vi in oss på de tio största bolagen, varav vi i dag har kontrakt för initiala tester med tre och förhandlingar med ytterligare två, säger EntomoPharms vd och grundare Peter Aardal Nielsen utan att vilja precisera vilka läkemedelsjättar bolaget har skrivit avtal med.
Han tror försäljningen tar fart i höst. Förhoppningen är att bolagen efter utvärdering av pilotkörningarna beslutar att ta in gräshoppsmodellen som en standardmetod för att utvärdera läkemedelskandidater i den första gallringen bland substanser.
I dag används antingen cellmodeller, som är billiga men kan ge osäkert resultat, eller så använder forskarna råttor, vilket är betydligt dyrare. EntomoPharms gräshoppstest är ett alternativ som ger likvärdigt resultat som råttmodeller.
Gräshoppornas blod-hjärnbarriär, som skyddar hjärnan från främmande ämnen, har samma transportmekanismer för läkemedel som hos bland annat råtta och människa. Därmed kan modellen både ge indikation på förekomst av substans och kvantifiera mängden som tar sig över barriären och stannar kvar i hjärnan.
EntomoPharm har fyra anställda i Lund och två i Köpenhamn. Utvecklings- och kundprojekten sker i Lund. Peter Aardal Nielsen är en av grundarna tillsammans med Gunnar Andersson.
Elisabet Ottosson