torsdag 28 november 2024

inloggad som

Connects änglar investerade elva miljoner

Idag håller affärsnätverket Connect årsstämma i Malmö Börshus. Osäkerhet på marknaden och längre investeringscykler fortsätter sätta sin prägel på verksamheten. Ifjol gjorde nätverkets änglar sex nyinvesteringar på sammanlagt elva miljoner kronor.

Den totala investeringssumman på elva miljoner är något högre än 2011, enligt Connect Skånes vd Eva Ohlstenius. Bland företagen som lyckades vinna änglarnas gunst ifjol finns GeoSignage, Orlo och Snabboteket.

— Vi arbetar hårt med att öka kontakten mellan affärsänglarna och på så sätt skapa fler syndikat där flera investerare går samman, något vi inte har så mycket erfarenhet av i Sverige. En av dagens gästtalare är superängeln Dusan Stojanovics som kommer tala just om syndikering och vikten av att tidigt tänka på en exit-strategi, säger Eva Ohlstenius.

Ett ständigt orosmoment i branschen är bristen på riskkapitalfonder som tar vid där affärsänglarna slutar. De senaste åren har flera nordiska fonder valt att mer eller mindre överge investeringar i tidiga faser, vilket har skapat ett gap i systemet. Resultatet blir att affärsänglarna får svårare att göra exit vilket i förlängningen leder till färre nyinvesteringar.

Eva Ohlstenius ser också ett pedagogiskt problem i att det svenska begreppet riskkapital inkluderar såväl affärsänglar och venture capital som private equity-bolag.

— Våra affärsänglar tar en verklig risk. Private equity-bolagens verksamhet är något helt annat där det i mycket högre grad går att räkna på affärerna. Det är olyckligt att begreppet riskkapital används för båda fenomenen och att diskussionen om skatteflykt och räntesnurror ger vår bransch dålig rykte, säger Eva Ohlstenius.

I Connect Skånes nätverk ingår 140 medlemmar.

Joel Lyth

Idag håller affärsnätverket Connect årsstämma i Malmö Börshus. Osäkerhet på marknaden och längre investeringscykler fortsätter sätta sin prägel på verksamheten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Brakförlust i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att trilla in. Bland dagens rapporter finns Prebona, Move by Bike, Immunovia, Prolight Diagnostics, Nattaro och Acousort.


  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.