tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Connects änglar investerade elva miljoner

Idag håller affärsnätverket Connect årsstämma i Malmö Börshus. Osäkerhet på marknaden och längre investeringscykler fortsätter sätta sin prägel på verksamheten. Ifjol gjorde nätverkets änglar sex nyinvesteringar på sammanlagt elva miljoner kronor.

Den totala investeringssumman på elva miljoner är något högre än 2011, enligt Connect Skånes vd Eva Ohlstenius. Bland företagen som lyckades vinna änglarnas gunst ifjol finns GeoSignage, Orlo och Snabboteket.

— Vi arbetar hårt med att öka kontakten mellan affärsänglarna och på så sätt skapa fler syndikat där flera investerare går samman, något vi inte har så mycket erfarenhet av i Sverige. En av dagens gästtalare är superängeln Dusan Stojanovics som kommer tala just om syndikering och vikten av att tidigt tänka på en exit-strategi, säger Eva Ohlstenius.

Ett ständigt orosmoment i branschen är bristen på riskkapitalfonder som tar vid där affärsänglarna slutar. De senaste åren har flera nordiska fonder valt att mer eller mindre överge investeringar i tidiga faser, vilket har skapat ett gap i systemet. Resultatet blir att affärsänglarna får svårare att göra exit vilket i förlängningen leder till färre nyinvesteringar.

Eva Ohlstenius ser också ett pedagogiskt problem i att det svenska begreppet riskkapital inkluderar såväl affärsänglar och venture capital som private equity-bolag.

— Våra affärsänglar tar en verklig risk. Private equity-bolagens verksamhet är något helt annat där det i mycket högre grad går att räkna på affärerna. Det är olyckligt att begreppet riskkapital används för båda fenomenen och att diskussionen om skatteflykt och räntesnurror ger vår bransch dålig rykte, säger Eva Ohlstenius.

I Connect Skånes nätverk ingår 140 medlemmar.

Joel Lyth

Idag håller affärsnätverket Connect årsstämma i Malmö Börshus. Osäkerhet på marknaden och längre investeringscykler fortsätter sätta sin prägel på verksamheten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.