torsdag 21 november 2024

inloggad som

Fem snabba till Joakim Jardenberg, webbguru från Helsingborg…

Joakim Jardenberg… som ska delta vid framtidskonferensen Nordic Future Forum 2013 i Riga på torsdag, tillsammans med statsministern.

Hur kommer det sig att du ska delta i ett intimt framtidsmöte tillsammans med nio statschefer?

— Statsrådsberedningen frågade runt i sina nätverk efter lämpliga människor och tydligen tyckte många att jag skulle åka med. Jag blev väldigt förvånad när jag fick frågan, men glad.

Vad är syftet med konferensen?

— Det var Storbritanniens premiärminister David Cameron som sparkade igång konferensen för tre år sedan, för att samla ihop de nordiska och baltiska länderna till ett informellt informationsutbyte. Det blev en succé. Ju mer informellt och floskellöst man pratar med varandra, ju klokare blir man. I år är det i Lettland som är värdland och det är de som sätter agendan. De har valt att sätta fokus på grön ekonomi och den digitala samtiden.

Du har fått fem minuter på dig att inledningstala, och på dem ska du förändra världen. Hur då?

— Jag ska försöka slå in lite nya tankar i huvudet på dem, men i grund och botten handlar det om att vi lägger alldeles för mycket tid, energi och pengar på att uppfinna nya IT-system, istället för att använda fri befintlig teknik. Om SEB lägger 750 miljoner kronor på att uppfinna ett nytt system som de sedan skrotar är det deras problem, men om staten gör det är det mitt problem. För offentlig sektor är IT den tredje största kostnaden efter personal och lokaler, men så behöver det inte vara. Vi måste bli bättre på att utnyttja vardagstekniken och inte vara så rädda för att göra IT-frågor till verksamhetsfrågor.

På konferensen ska ni även diskutera digitala klyftor, hur ligger Sverige till där?

— Pratar man om kunskapsklyftor ser man att de som kan hantera tekniken har ett försprång. Det finns en stor skillnad mellan de som kan och mellan de som inte kan eller inte vill.

— Det finns också en skillnad mellan länderna, främst ur ett attitydperspektiv. I Sverige springer vi omkring och tror att vi är världsbäst och slår oss för bröstet för att vi har offentlighetsprincipen, men den är ju snart pensionsfärdig. När man jobbar internationellt får man ofta en realitycheck. I Brasilien måste alla inom offentlig sektor jobba med open source-verktyg och i Storbritannien finns alla offentliga handlingar online.

Till sist, har du kollat upp deltagarnas digitala status inför mötet?

— Jag har börjat kolla vilka som twittrar och bloggar, och de är inte så online som jag trodde.

Bild: Tobias Björkegren

Jennie Lorentsson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.