måndag 14 oktober 2024

inloggad som

Fem snabba till Joakim Jardenberg, webbguru från Helsingborg…

Joakim Jardenberg… som ska delta vid framtidskonferensen Nordic Future Forum 2013 i Riga på torsdag, tillsammans med statsministern.

Hur kommer det sig att du ska delta i ett intimt framtidsmöte tillsammans med nio statschefer?

— Statsrådsberedningen frågade runt i sina nätverk efter lämpliga människor och tydligen tyckte många att jag skulle åka med. Jag blev väldigt förvånad när jag fick frågan, men glad.

Vad är syftet med konferensen?

— Det var Storbritanniens premiärminister David Cameron som sparkade igång konferensen för tre år sedan, för att samla ihop de nordiska och baltiska länderna till ett informellt informationsutbyte. Det blev en succé. Ju mer informellt och floskellöst man pratar med varandra, ju klokare blir man. I år är det i Lettland som är värdland och det är de som sätter agendan. De har valt att sätta fokus på grön ekonomi och den digitala samtiden.

Du har fått fem minuter på dig att inledningstala, och på dem ska du förändra världen. Hur då?

— Jag ska försöka slå in lite nya tankar i huvudet på dem, men i grund och botten handlar det om att vi lägger alldeles för mycket tid, energi och pengar på att uppfinna nya IT-system, istället för att använda fri befintlig teknik. Om SEB lägger 750 miljoner kronor på att uppfinna ett nytt system som de sedan skrotar är det deras problem, men om staten gör det är det mitt problem. För offentlig sektor är IT den tredje största kostnaden efter personal och lokaler, men så behöver det inte vara. Vi måste bli bättre på att utnyttja vardagstekniken och inte vara så rädda för att göra IT-frågor till verksamhetsfrågor.

På konferensen ska ni även diskutera digitala klyftor, hur ligger Sverige till där?

— Pratar man om kunskapsklyftor ser man att de som kan hantera tekniken har ett försprång. Det finns en stor skillnad mellan de som kan och mellan de som inte kan eller inte vill.

— Det finns också en skillnad mellan länderna, främst ur ett attitydperspektiv. I Sverige springer vi omkring och tror att vi är världsbäst och slår oss för bröstet för att vi har offentlighetsprincipen, men den är ju snart pensionsfärdig. När man jobbar internationellt får man ofta en realitycheck. I Brasilien måste alla inom offentlig sektor jobba med open source-verktyg och i Storbritannien finns alla offentliga handlingar online.

Till sist, har du kollat upp deltagarnas digitala status inför mötet?

— Jag har börjat kolla vilka som twittrar och bloggar, och de är inte så online som jag trodde.

Bild: Tobias Björkegren

Jennie Lorentsson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Tipsa oss!

    Vi på Rapidus brinner för det skånska näringslivet. Vi vill ge dig en heltäckande bevakning av det som händer i vår region. Men vi kan inte veta allt. Tipsa oss!

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.