Medicinteknikbolaget SensoDetect i Lund ska ta in 20 miljoner kronor i en företrädesemission, varav 14 miljoner kronor redan är garanterade. Med det nya tillskottet ska företaget släppa sin produkt, ett diagnosstöd i psykiatrin, på marknaden i Skandinavien, Tyskland och resten av Europa.
Företaget har skriftliga teckningsförbindelser för 7,3 miljoner kronor medan 7,0 miljoner är klara genom garantiteckning. En knapp miljon av det står grundare och styrelse för, inklusive styrelseordförande Leif Smeby.
— Det är i huvudsak nya svenska ägare som avtalat teckningsförbindelser, ett fåtal privatpersoner som går in med en större summa vardera, säger styrelseordförande Leif Smeby till Rapidus.
SensoDetect har utvecklat ett instrument som ger stöd för läkare att diagnostisera psykiska sjukdomar. Vid undersökning av patienter samlar apparaten in information om hjärnbalkens reaktioner på ljudsignaler via elektroder fästa på huvudet, och tolkar den.
Under förra året kom kliniska genombrott för diagnoser av ADHD och schizofreni, och företaget anser sig med detta stärkt för en bredare kommersiell lansering i år. Dessutom väntar kliniska studier under 2013 för att visa att metoden klarar av att diagnostisera även bipolär sjukdom och ADHD för ungdomar.
Hittills har inga instrument sålts, men över tusen patientundersökningar där SensoDetect fått betalt har gjorts sedan 2005, enligt vd Jens Holmberg.
Emissionen ska godkännas vid en extra bolagsstämma den 13 mars. Bolaget tog senast in pengar 2008 och 2011, då 8 respektive 15 miljoner kronor. Med det nya tillskottet klarar SensoDetect verksamheten under två år, enligt vd, och ska därefter ha nått positivt kassaflöde.
Företaget startades 2005 och nådde under de tre första kvartalen ifjol en omsättning på en kvarts miljon, med en förlust efter finansiella poster på 5,9 miljoner.
Elisabet Ottosson