söndag 24 november 2024

inloggad som

Nyemission värderar Vergic till 750 miljoner

Glödheta mjukvarubolaget Vergic på Minc fortsätter att växa. Strax innan jul blev konsultkoncernen Knowit ny partner och flera stora affärer ligger nära avslut, uppger marknadschefen Sören Meelby. I en emission under hösten värderades verksamheten till tre kvarts miljard.

Vergic har tagit fram ett video- och chattstöd som företag och myndigheter kan använda för att serva kunder och medborgare. Inom e-handeln fungerar mjukvaran som säljstöd så att kunder som har svårt att slutföra sina köp kan få hjälp från kundtjänst via chatt och videosamtal.

För drygt ett år sedan gick kosmetikaentreprenören Ulf Ljunggren med familj in med runt 40 miljoner kronor i Vergic. Under andra halvan av 2012 tog bolaget in ytterligare 5,1 miljoner kronor. Denna gång kom riskkapitalet från fastighetsmannen Christer Jönsson, som även är medlen i Vergics styrelse.

I emissionen värderas Vergic till 748 miljoner kronor. Det är nästan lika mycket som Research in Motion betalade för TAT 2010 och rejält mycket mer än exempelvis de noterade skånska teknikbolagen Precise Biometrics och MultiQ, vars börsvärde i dag ligger på 205 respektive 25 miljoner kronor.

Vad ligger bakom den höga prislappen?

soren meelby— Det finns en enorm stor potential i den växande e-handeln samtidigt som vi har gjort ett gediget arbete med mjukvaran där vi har flera patentansökningar under behandling, säger Sören Meelby, som har en chefsbakgrund från QlikTech. 

Genom sin partner CGI, tidigare Logica, har Vergic inlett samtal med potentiella kunder inom banksektorn och e-handlare i Polen och England. I dag sitter samtliga 26 anställda i Malmö, någon snar etablering utanför Sverige är inte aktuell.

— Närmast till hands ligger ett säljkontor i Stockholm. Utanför Sverige jobbar vi med våra partner och öppnar kontor först när vi har nått upp till en kritisk massa, säger Sören Meelby. 

För 2011 landade omsättningen på nio miljoner kronor med en förlust på en miljon. Siffrorna för 2012 är inte klara ännu, men Vergic har tidigare uppskattat att det rör sig om en fördubblad försäljning. I kundlistan finns Trygg-Hansa och Clas Ohlson.

Joel Lyth

Glödheta mjukvarubolaget Vergic på Minc fortsätter att växa. Strax innan jul blev konsultkoncernen Knowit ny partner och flera stora affärer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.