måndag 29 april 2024

inloggad som

Nyemission värderar Vergic till 750 miljoner

Glödheta mjukvarubolaget Vergic på Minc fortsätter att växa. Strax innan jul blev konsultkoncernen Knowit ny partner och flera stora affärer ligger nära avslut, uppger marknadschefen Sören Meelby. I en emission under hösten värderades verksamheten till tre kvarts miljard.

Vergic har tagit fram ett video- och chattstöd som företag och myndigheter kan använda för att serva kunder och medborgare. Inom e-handeln fungerar mjukvaran som säljstöd så att kunder som har svårt att slutföra sina köp kan få hjälp från kundtjänst via chatt och videosamtal.

För drygt ett år sedan gick kosmetikaentreprenören Ulf Ljunggren med familj in med runt 40 miljoner kronor i Vergic. Under andra halvan av 2012 tog bolaget in ytterligare 5,1 miljoner kronor. Denna gång kom riskkapitalet från fastighetsmannen Christer Jönsson, som även är medlen i Vergics styrelse.

I emissionen värderas Vergic till 748 miljoner kronor. Det är nästan lika mycket som Research in Motion betalade för TAT 2010 och rejält mycket mer än exempelvis de noterade skånska teknikbolagen Precise Biometrics och MultiQ, vars börsvärde i dag ligger på 205 respektive 25 miljoner kronor.

Vad ligger bakom den höga prislappen?

soren meelby— Det finns en enorm stor potential i den växande e-handeln samtidigt som vi har gjort ett gediget arbete med mjukvaran där vi har flera patentansökningar under behandling, säger Sören Meelby, som har en chefsbakgrund från QlikTech. 

Genom sin partner CGI, tidigare Logica, har Vergic inlett samtal med potentiella kunder inom banksektorn och e-handlare i Polen och England. I dag sitter samtliga 26 anställda i Malmö, någon snar etablering utanför Sverige är inte aktuell.

— Närmast till hands ligger ett säljkontor i Stockholm. Utanför Sverige jobbar vi med våra partner och öppnar kontor först när vi har nått upp till en kritisk massa, säger Sören Meelby. 

För 2011 landade omsättningen på nio miljoner kronor med en förlust på en miljon. Siffrorna för 2012 är inte klara ännu, men Vergic har tidigare uppskattat att det rör sig om en fördubblad försäljning. I kundlistan finns Trygg-Hansa och Clas Ohlson.

Joel Lyth

Glödheta mjukvarubolaget Vergic på Minc fortsätter att växa. Strax innan jul blev konsultkoncernen Knowit ny partner och flera stora affärer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.