tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny kalkyl räddar Max IV:s lagringsring

Den hårt pressade ledningen för Max IV-laboratoriet har lyckats kapa kostnaderna med 55 miljoner kronor. Därmed är hotet att skrota en av två lagringsringar för elektroner undanröjt.

I början av augusti begärde Max IV-ledningen 232 miljoner kronor i extra anslag från de fyra finansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova, Region Skåne och Lunds universitet. Nu har den kalkylen kapats till 177 miljoner kronor efter att ledningen lyckats omförhandla vissa leverantörsavtal och hittat billigare tekniska lösningar, bland annat när det gäller strömförsörjningen till magnetelementen.

Tidigare har projektgruppen behövt besked om minst 90 miljoner kronor i extra anslag under oktober för att inte tvingas skrota den mindre av de två planerade lagringsringarna där synkrotronljuset alstras. Nu räcker det med 50 miljoner kronor till mitten av november, uppger Max IV-chefen Christoph Quitmann. Det är en summa som ledningen i värsta fall kan spara in genom att stänga nuvarande Max-lab i förtid.

Christoph_Quitmann— Det är inte längre något alternativ att stänga den mindre lagringsringen. Att stänga Max-lab i förtid är allvarligt, men ger inga permanenta skador på en anläggning som ska finnas i tiotals år, säger Christoph Quitmann till Rapidus.

Han räknar med att finansiärerna nu ska kunna skaka fram pengarna i tid.

— Jag är väldigt optimistisk. Regeringen nämnde Max IV speciellt i sin budgetproposition, de vill få den här anläggningen byggd och det kommer säkert göra intryck på finansiärerna, säger Christoph Quitmann.

Med den nya kalkylen kommer Max IV att kosta 1.311 miljoner kronor i dagens penningvärde att färdigställla.

Erik Olausson

Den hårt pressade ledningen för Max IV-laboratoriet har lyckats kapa kostnaderna med 55 miljoner kronor. Därmed är hotet att skrota […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.