tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Ny kalkyl räddar Max IV:s lagringsring

Den hårt pressade ledningen för Max IV-laboratoriet har lyckats kapa kostnaderna med 55 miljoner kronor. Därmed är hotet att skrota en av två lagringsringar för elektroner undanröjt.

I början av augusti begärde Max IV-ledningen 232 miljoner kronor i extra anslag från de fyra finansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova, Region Skåne och Lunds universitet. Nu har den kalkylen kapats till 177 miljoner kronor efter att ledningen lyckats omförhandla vissa leverantörsavtal och hittat billigare tekniska lösningar, bland annat när det gäller strömförsörjningen till magnetelementen.

Tidigare har projektgruppen behövt besked om minst 90 miljoner kronor i extra anslag under oktober för att inte tvingas skrota den mindre av de två planerade lagringsringarna där synkrotronljuset alstras. Nu räcker det med 50 miljoner kronor till mitten av november, uppger Max IV-chefen Christoph Quitmann. Det är en summa som ledningen i värsta fall kan spara in genom att stänga nuvarande Max-lab i förtid.

Christoph_Quitmann— Det är inte längre något alternativ att stänga den mindre lagringsringen. Att stänga Max-lab i förtid är allvarligt, men ger inga permanenta skador på en anläggning som ska finnas i tiotals år, säger Christoph Quitmann till Rapidus.

Han räknar med att finansiärerna nu ska kunna skaka fram pengarna i tid.

— Jag är väldigt optimistisk. Regeringen nämnde Max IV speciellt i sin budgetproposition, de vill få den här anläggningen byggd och det kommer säkert göra intryck på finansiärerna, säger Christoph Quitmann.

Med den nya kalkylen kommer Max IV att kosta 1.311 miljoner kronor i dagens penningvärde att färdigställla.

Erik Olausson

Den hårt pressade ledningen för Max IV-laboratoriet har lyckats kapa kostnaderna med 55 miljoner kronor. Därmed är hotet att skrota […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.