fredag 20 september 2024

inloggad som

Underleverantörer köper upp skånsk radioteknik

Delar av den krisande skånska teknikbolaget Exir Broadcasting & Telecom, med nära 90 miljoner kronor i omsättning, köps upp av två underleverantörer. Merparten av de drygt 20 anställda följer med i affären.

Exir Broadcasting & Telecom, med säte i Hörby i centrala Skåne, utvecklar teknik och komponenter som exempelvis används i radiotorn för att hantera sändningar i FM-bandet samt digital tv och radio. Tillverkningen av komponenter ligger helt på underleverantörer. Bolaget har sina rötter inom Televerket och Teracom. Bland de svenska kunderna finns just Teracom samt SBS-Radio, som driver en rad kommersiella radiokanaler.

Förra året redovisade Exir Broadcasting & Telecom en förlust på 15,5 miljoner kronor med en omsättning på 88,7 miljoner. I början på september gick bolaget in i en rekonstruktion. I fredags blev det klart underleverantörerna Proswede Invest and Herman Anderssons Plåt köper upp verksamheten inom radio- och tv-teknik, som sysselsätter 18 av 22 anställda.

Niclas Rosvall från Exir menar att läget ser ljusare framöver.

— Det har funnit en försiktighet där många kunder har skjutit på större projekt. Nu ser det bättre ut än på länge och jag tror att inledning av 2013 kommer att bli bra, säger han.

Vad som händer med telekomsidan av verksamheten är inte klart i dagsläget. Rapidus har sökt de nya ägarna, som avböjt att kommentera affären.

Joel Lyth

Delar av den krisande skånska teknikbolaget Exir Broadcasting & Telecom, med nära 90 miljoner kronor i omsättning, köps upp av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.