fredag 1 november 2024

inloggad som

BlockMaster satsar på fildelning

Det tidigare hårdvaruinriktade BlockMaster har bytt fokus. Efter förvärvet i våras av teknik för säker fildelning blir nu mjukvara huvudspår för Lundabolaget, som i somras tog in tio miljoner kronor för att slutföra utvecklingen.

2011 mer än halverades BlockMasters omsättning och en vinst på 3,3 miljoner kronor 2010 blev en förlust på 7,1 miljoner. Tappet förklaras av ett teknikskifte där BlockMaster gått från att leverera säkra USB-stickor till att bli ett renodlat mjukvarubolag inom IT-säkerhet.

Genom ett förvärv tidigare i år har BlockMaster fått tillgång till teknik som ligger till grund för fildelningslösningen ShieldShare, som lanseras i dagarna. Duon Kurt Lennartsson och Leif Billström, båda med ett förflutet inom säkerhetsbolaget Pointsec, har tagit fram kärnan av den patenterade tekniken. De har också gått in med tio miljoner kronor under sommaren. Emissionen värderade BlockMaster till drygt 60 miljoner kronor.

Teknikchefen Anders Kjellander utesluter inte att det kommer krävas ytterligare finansiering för att få riktig snurr på försäljningen av fildelningstekniken.

— De säkra USB-minnena är en väldigt nischad marknad. Fildelning är ofantligt mycket större och det kan vara så att vi behöver mer muskler i marknadsföringen, säger han.

Med BlockMasters lösning ska exempelvis sjukhus, försäkringsbolag och investmentbanker få tillgång till en fildelning där data lagras i molnet men all kryptering sker lokalt. Enligt Kjellander kräver de konkurrerande tjänsterna på marknaden att krypteringsnyckeln ägs av företaget som står för lagringsservrarna, något som han menar har avskräckt många potentiella kunder i framförallt Europa.

Att BlockMaster nu satsar på fildelning betyder inte att USB-stickorna helt fasas ut då de bland annat kan användas för att garantera säkerheten när en användare vill logga in på fildelningen via en okänd dator. Anders Kjellander tror att fildelningstekniken kommer att generera fler affärer på hemmaplan.

–USB-stickor ligger i mer bakkanten av den tekniska utvecklingen, säger Anders Kjellander.

Med ett försäljningsbolag i USA sysselsätter verksamheten i dag tio anställda. I ägarskaran ingår amerikanska Kingston Technology, en av världens största tillverkare av minnesenheter.

Joel Lyth

Det tidigare hårdvaruinriktade BlockMaster har bytt fokus. Efter förvärvet i våras av teknik för säker fildelning blir nu mjukvara huvudspår […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Uppåt för skånsk försvarsindustri

    IT-bolaget Mildef i Helsingborg har fått en av sina enskilt största ordrar, värd 200 miljoner kronor. Och Malmöbolaget Advenica har fått ett viktigt Nato-godkännande.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.


  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.