måndag 4 december 2023

inloggad som

BlockMaster satsar på fildelning

Det tidigare hårdvaruinriktade BlockMaster har bytt fokus. Efter förvärvet i våras av teknik för säker fildelning blir nu mjukvara huvudspår för Lundabolaget, som i somras tog in tio miljoner kronor för att slutföra utvecklingen.

2011 mer än halverades BlockMasters omsättning och en vinst på 3,3 miljoner kronor 2010 blev en förlust på 7,1 miljoner. Tappet förklaras av ett teknikskifte där BlockMaster gått från att leverera säkra USB-stickor till att bli ett renodlat mjukvarubolag inom IT-säkerhet.

Genom ett förvärv tidigare i år har BlockMaster fått tillgång till teknik som ligger till grund för fildelningslösningen ShieldShare, som lanseras i dagarna. Duon Kurt Lennartsson och Leif Billström, båda med ett förflutet inom säkerhetsbolaget Pointsec, har tagit fram kärnan av den patenterade tekniken. De har också gått in med tio miljoner kronor under sommaren. Emissionen värderade BlockMaster till drygt 60 miljoner kronor.

Teknikchefen Anders Kjellander utesluter inte att det kommer krävas ytterligare finansiering för att få riktig snurr på försäljningen av fildelningstekniken.

— De säkra USB-minnena är en väldigt nischad marknad. Fildelning är ofantligt mycket större och det kan vara så att vi behöver mer muskler i marknadsföringen, säger han.

Med BlockMasters lösning ska exempelvis sjukhus, försäkringsbolag och investmentbanker få tillgång till en fildelning där data lagras i molnet men all kryptering sker lokalt. Enligt Kjellander kräver de konkurrerande tjänsterna på marknaden att krypteringsnyckeln ägs av företaget som står för lagringsservrarna, något som han menar har avskräckt många potentiella kunder i framförallt Europa.

Att BlockMaster nu satsar på fildelning betyder inte att USB-stickorna helt fasas ut då de bland annat kan användas för att garantera säkerheten när en användare vill logga in på fildelningen via en okänd dator. Anders Kjellander tror att fildelningstekniken kommer att generera fler affärer på hemmaplan.

–USB-stickor ligger i mer bakkanten av den tekniska utvecklingen, säger Anders Kjellander.

Med ett försäljningsbolag i USA sysselsätter verksamheten i dag tio anställda. I ägarskaran ingår amerikanska Kingston Technology, en av världens största tillverkare av minnesenheter.

Joel Lyth

Det tidigare hårdvaruinriktade BlockMaster har bytt fokus. Efter förvärvet i våras av teknik för säker fildelning blir nu mjukvara huvudspår […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad