tisdag 30 april 2024

inloggad som

FDA ger grönt ljus – ny försäljningskanal för Exini

Efter många års bearbetande av amerikanska FDA-myndigheten har Ideonbolaget Exini fått sin mjukvara för att diagnostisera skelettcancer godkänd i USA. Genombrottet öppnar en ny väg även till världsmarknaden för det lilla medicinteknikbolaget.

Hittills har Exini främst varit aktivt i Norden, Tyskland och Storbritannien, där försäljningen sker med egen personal, via lokala distributörer eller frilansande säljare, samt Japan där Fujifilm Pharma licensierat mjukvaran Exini Bone och själva säljer den vidare till sjukhus och forskningsinstitutioner.

Med FDA-godkännandet i hamn blir det intressant för de stora medicintekniktillverkarna att integrera Exini Bone i sina produkter, menar styrelseordföranden och storägaren Bo Håkansson.

Bo_Håkansson— Om de stora drakarna som GE Healthcare eller Siemens ska göra något med Exini måste mjukvaran kunna användas överallt. Nu blir vi en helt annan sorts aktör för dem, säger han till Rapidus.

Exinis mjukvara baseras på automatiserad analys av medicinska bilder. Exini Bone fungerar som diagnosstöd vid skelettcancer, men största potentialen finns enligt vd Magnus Aurell i att hålla koll på sekundära metastaser i skelettet, något som ofta drabbar patienter med bröst- och prostatacancer. Verifieringen av den tillämpningen har skett tillsammans med cancerkliniken Memorial Sloan-Kettering i New York, som nu blir första amerikanska kunden för Exini.

Exini Bone är sedan tidigare godkänd i Europa och Japan, där bolaget förra året slöt en licensaffär med Fujifilm Pharma värd mellan 15 och 24 miljoner kronor på tre år. Fujifilm utvärderar nu även bolagets diagnosstöd till hjärtläkare, Exini Heart.

Magnus-Aurell— Kvartalsrapporten kommer i morgon så jag kan inte säga så mycket. Men Japan går jättebra, vilket kommer att visa sig i 2013 års siffror, säger Magnus Aurell.

Exini, som är noterat på Stockholmsbörsens First North-lista, har i dag tolv anställda. Omsättningen 2011 närapå tiofaldigades till 11,1 miljoner kronor, medan förlusten krympte till 5,3 miljoner, från 11,5 miljoner kronor 2010. Största ägaren med drygt 48 procent av aktierna är Bo Håkansson, som enligt egna beräkningar satsat närmare 25 miljoner kronor i Exini sedan första investeringen 2006.

— Normalt är jag inne i bolag 6-8 år. Men jag har inga som helst planer på att sälja Exini, istället har jag ökat mitt innehav under våren, säger han.

Erik Olausson

Efter många års bearbetande av amerikanska FDA-myndigheten har Ideonbolaget Exini fått sin mjukvara för att diagnostisera skelettcancer godkänd i USA. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.