fredag 22 november 2024

inloggad som

Köpenhamn har hittat rätt spår för tillväxt

Kort sagt: Trots den ekonomiska krisen har Köpenhamn hållit fast vid kursen mot framtid tillväxt. Den nya politiken bådar gott för hela Öresundsregionen, men nästa steg måste vara ett erkännande av att det just är Köpenhamn som är motorn — också för Sydsverige.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Danmarks huvudstad har skakat dammet av sig. Det är slut på kommunens tidigare agerande som fotboja för näringslivet och tillväxtföretagen, med tung ärendebehandling, märkliga avgifter och en allmän känsla bland bolagen av att ha en motståndare framför sig istället för en medspelare i det offentliga systemet.

Överborgmästare Frank Jensen sa själv på en konferens nyligen att Köpenhamn har gått från myndighetskultur till servicekultur när det gäller näringslivet.

Arbetet för att nå det skiftet är långt ifrån slut, men utvecklingen går helt klart åt rätt håll. Och det kommer att få betydelse för hela Öresundsregionens näringsliv — som investerar och rekryterar över sundet, eller överväger att göra det.

Ett tydligt initiativ kom i fjol då en så kallad task force, ledd av Børsens tidigare chefredaktör Leif Beck Fallesen, blev ombedd att lokalisera hindren för Köpenhamns företagare. Det resulterade i 77 rekommendationer. Och nu finns det i Köpenhamns stadsledning politisk uppbackning till att genomföra 52 av de 77 punkterna.

Det är nya, positiva tongångar. Men djävulen gömmer sig ofta i detaljerna.

För första gången i historien har Köpenhamn som följd av rekommendationerna gett skattelättnader till näringslivet. 20 miljoner danska kronor blir sänkningen för avgifterna på företagsfastigheter. Det är i det stora hela ingenting, och därmed utan betydelse för det enskilda företaget.

Den symboliska signalen är ändå viktig. Köpenhamn har med skattesänkningen erkänt att kommunalskatt för näringslivet ÄR en parameter för chanserna att dra till sig företag, inte bara från Skåne utan från hela världen.

Så, bra, fortsätt i detta spår!

Det har också startats en företagsservice som hjälper bolag genom den kommunala byråkratin, genom att skapa en samlad ingång för näringslivet. Det ska vara enkelt att starta och driva företag i Köpenhamn, och slut med att entreprenörer skickas från den ena kommunala förvaltningen till den andra. I komplicerade ärenden tillsätts en företagslots som är en kontaktperson som kan ta bolaget genom hela ärendet för att minimera byråkratin. Dessutom jobbar kommunen med att korta administrationstiden och öka sina digitala kontaktytor.

Dessutom har det beslutats om investeringar på tio miljarder danska kronor i skolor och infrastruktur fram till 2015. Köpenhamn växer just nu med tusen nya invånare i månaden och investeringarna ger affärer som företagen i hela Öresundsregionen har möjligheter att bjuda på.

Det har också satts upp ett mål för alla dessa initiativ. BNP ska helt enkelt växa med fem procent årligen fram till 2020. Samtidigt ska produktiviteten upp. Från 1998 till 2009 steg produktiviteten i Köpenhamn med blygsamma 1,4 procent per år, men fram till 2020 ska den stiga med i snitt fyra procent om året. 20.000 fler privata arbetstillfällen ska skapas — inom speciellt miljöteknik, life science, IT, finans och kreativa näringar. Det övergripande målet för Köpenhamn att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad 2025 är det i sammanhanget förnufigt, eftersom detta innebär en efterfrågan på nya miljö- och energilösningar.

Köpenhamn kan ta Malmö i handen också när det gäller internationell utblick. Det gäller att utveckla samarbetet med Köpenhamns flygplats. Vi ska skapa en grön tillväxtkorridor från Malmö till Köpenhamn och vidare ner mot Hamburg, när Fehmarn Bältförbindelsen öppnar 2021.

Köpenhamn har dock ett litet problem med avundsjuka, i och med att jylländska politiker har svårt att se att det betalar sig med utveckling i Köpenhamn. Men enligt OECD ger 100 nya jobb i Köpenhamn 20 arbetstillfällen i resten av Danmark — just för att Köpenhamn är en så utpräglad tillväxtmotor.

Och ska man lära av Stockholm så framträdde Olle Zetterberg, direktör för Stockholm Business Region, nyligen hos Dansk Industri. Budskapet var klart: Copenhagen är ett varumärke — använd det! I internationellt perspektiv känner ingen till kommunerna utanför Köpenhamn, eller i Sydsverige. Nästa steg måste därför vara erkännandet av att det just är Köpenhamn som är motorn — också för Sydsverige.

Men typiskt nog för Öresund har man inte beräknat den smittande effekten av Köpenhamns tillväxt gentemot Skåne. Det är givet att det också finns en sådan effekt och Rapidus vill än en gång slå ett slag för Öresundstanken: både Skåne och Jylland får nytta av Köpenhamns tillväxt.

Därför borde också hela Öresundsregionen hälsa Köpenhamns nya, offensiva näringslivsstrategi välkommen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Trots den ekonomiska krisen har Köpenhamn hållit fast vid kursen mot framtid tillväxt. Den nya politiken bådar gott […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.