måndag 20 maj 2024

inloggad som

Israelisk elektronikkoncern backar upp Lundabolag

Efter ett drygt decennium som utvecklare på bland annat Securitas Direct och Ericsson Mobile Platforms har kompanjonerna Mats Iderup och Björn Strandmark startat eget. I Ideonbolaget Mikrodust ska de sälja strömsnåla radiomoduler till världens larmjättar och mätbolag. Med som ägare finns israeliska eletronikkoncernen Crow Group.

Mikrodust har funnits i ett drygt halvår och är i färd med att färdigställa programmerbara radiomoduler som är tänkta som komponenter i allt från brand- och inbrottslarm till trådlösa avläsare för vatten och el. Modulerna består av små kiselchip som innehåller all elektronik som krävs för radiokommunikation, strömsnål nog för att klara sig tio år utan batteribyten. Lanseringen ska enligt plan ske i slutet av året.

— Räckvidden beror på frekvensen, men de räcker exempelvis gott för att täcka en villa, säger vd Mats Iderup och visar upp olika modeller, stora som frimärken.

Genom att hela radiodelen är koncentrerad till en färdig, certifierad kiselplatta ska slutanvändarna också slippa det typgodkännande som all ny radioutrustning annars måste genomgå. Utöver separata radiomoduler satsar bolaget även på att sälja färdiga produkter baserade på tekniken.

Mats Iderup har ett förflutet som hårdvaruutvecklare medan Björn Strandmark sysslat med mjukvara. De båda har jobbat ihop i flera år, senast som konsulter på Securitas Direct. Det var då de kom i kontakt med Crow Group och dess koncernchef Shmuel Melman, som gått in i Mikrodusts styrelse. Crow är en elektronikkoncern inriktad på säkerhetsbranschen. 2011 landade omsättningen på motsvarande 250 miljoner kronor.

Mikrodust ägs till lika delar av Mats Iderup, Björn Strandmark och Crow Group. Bolaget sysselsätter fyra personer.

Erik Olausson

Efter ett drygt decennium som utvecklare på bland annat Securitas Direct och Ericsson Mobile Platforms har kompanjonerna Mats Iderup och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.