måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TFS jagar investeringsobjekt åt riskkapitalfond

Kontraktsforskaren Trial Form Support (TFS) i Lund har ingått ett samarbete med Stockholmsbaserade Vanadis Capital. TFS ska hjälpa venture capital-bolaget med att hitta lämpliga investeringar till en 500 miljoner kronors life science-fond som är under uppbyggnad.

Bolagen man investerar i kommer antingen att vara befintliga kunder hos TFS, eller företag som kontaktat TFS för att de vill finansiera sina kliniska studier genom så kallade risk sharing-avtal.

Enligt Pascal Van Peborgh, Vanadis grundare och vd, kommer man att investera i företag som befinner sig i fasen mellan såddkapital och investeringscykelns slutskede, där det idag finns förhållandevis lite riskkapital tillgängligt för företagen.

Vanadis avtal med TFS underlättar due diligence-processen och kommer att innebära kortare ledtider innan en produkt kommersialiseras, tillägger han.

Van Peborgh har ett förflutet vid schweiziska läkemedelsbolaget Novartis i Sverige. I det nya bolagets styrelse får han hjälp av TFS grundare och vd Daniel Spasic, samt Per Carendi, som tidigare har suttit som vd för SLS Invest och ordförande i ProstaLunds styrelse.

I Sverige är fonden särskilt intresserad av fyra regioner: Malmö-Lund, Stockholm-Uppsala, Göteborg och Umeå.

— I Lund finns det många företag av den typen som är attraktiva för en fond som vår, säger Van Peborgh.

Fonden kommer att rikta in sig på att ta kontrollerande andelar i företag, med en övre gräns på 75 miljoner kronor per investering. Företagen bör kunna visa upp positiva proof-of-concept studier, alternativt ha 40 miljoner kronor i omsättning och en plan på hur man ska uppnå positivt kassaflöde inom några år.

Sören Billing

Kontraktsforskaren Trial Form Support (TFS) i Lund har ingått ett samarbete med Stockholmsbaserade Vanadis Capital. TFS ska hjälpa venture capital-bolaget med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.