söndag 24 november 2024

inloggad som

TFS jagar investeringsobjekt åt riskkapitalfond

Kontraktsforskaren Trial Form Support (TFS) i Lund har ingått ett samarbete med Stockholmsbaserade Vanadis Capital. TFS ska hjälpa venture capital-bolaget med att hitta lämpliga investeringar till en 500 miljoner kronors life science-fond som är under uppbyggnad.

Bolagen man investerar i kommer antingen att vara befintliga kunder hos TFS, eller företag som kontaktat TFS för att de vill finansiera sina kliniska studier genom så kallade risk sharing-avtal.

Enligt Pascal Van Peborgh, Vanadis grundare och vd, kommer man att investera i företag som befinner sig i fasen mellan såddkapital och investeringscykelns slutskede, där det idag finns förhållandevis lite riskkapital tillgängligt för företagen.

Vanadis avtal med TFS underlättar due diligence-processen och kommer att innebära kortare ledtider innan en produkt kommersialiseras, tillägger han.

Van Peborgh har ett förflutet vid schweiziska läkemedelsbolaget Novartis i Sverige. I det nya bolagets styrelse får han hjälp av TFS grundare och vd Daniel Spasic, samt Per Carendi, som tidigare har suttit som vd för SLS Invest och ordförande i ProstaLunds styrelse.

I Sverige är fonden särskilt intresserad av fyra regioner: Malmö-Lund, Stockholm-Uppsala, Göteborg och Umeå.

— I Lund finns det många företag av den typen som är attraktiva för en fond som vår, säger Van Peborgh.

Fonden kommer att rikta in sig på att ta kontrollerande andelar i företag, med en övre gräns på 75 miljoner kronor per investering. Företagen bör kunna visa upp positiva proof-of-concept studier, alternativt ha 40 miljoner kronor i omsättning och en plan på hur man ska uppnå positivt kassaflöde inom några år.

Sören Billing

Kontraktsforskaren Trial Form Support (TFS) i Lund har ingått ett samarbete med Stockholmsbaserade Vanadis Capital. TFS ska hjälpa venture capital-bolaget med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.