lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TFS jagar investeringsobjekt åt riskkapitalfond

Kontraktsforskaren Trial Form Support (TFS) i Lund har ingått ett samarbete med Stockholmsbaserade Vanadis Capital. TFS ska hjälpa venture capital-bolaget med att hitta lämpliga investeringar till en 500 miljoner kronors life science-fond som är under uppbyggnad.

Bolagen man investerar i kommer antingen att vara befintliga kunder hos TFS, eller företag som kontaktat TFS för att de vill finansiera sina kliniska studier genom så kallade risk sharing-avtal.

Enligt Pascal Van Peborgh, Vanadis grundare och vd, kommer man att investera i företag som befinner sig i fasen mellan såddkapital och investeringscykelns slutskede, där det idag finns förhållandevis lite riskkapital tillgängligt för företagen.

Vanadis avtal med TFS underlättar due diligence-processen och kommer att innebära kortare ledtider innan en produkt kommersialiseras, tillägger han.

Van Peborgh har ett förflutet vid schweiziska läkemedelsbolaget Novartis i Sverige. I det nya bolagets styrelse får han hjälp av TFS grundare och vd Daniel Spasic, samt Per Carendi, som tidigare har suttit som vd för SLS Invest och ordförande i ProstaLunds styrelse.

I Sverige är fonden särskilt intresserad av fyra regioner: Malmö-Lund, Stockholm-Uppsala, Göteborg och Umeå.

— I Lund finns det många företag av den typen som är attraktiva för en fond som vår, säger Van Peborgh.

Fonden kommer att rikta in sig på att ta kontrollerande andelar i företag, med en övre gräns på 75 miljoner kronor per investering. Företagen bör kunna visa upp positiva proof-of-concept studier, alternativt ha 40 miljoner kronor i omsättning och en plan på hur man ska uppnå positivt kassaflöde inom några år.

Sören Billing

Kontraktsforskaren Trial Form Support (TFS) i Lund har ingått ett samarbete med Stockholmsbaserade Vanadis Capital. TFS ska hjälpa venture capital-bolaget med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Gedea ett steg närmare Europa

    Lundabolaget Gedea Biotech har slutfört en klinisk studie med goda resultat. Det öppnar dörren för ansökan om CE-märkning av bolagets antibiotikafria vaginaltablett i Europa.