onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Puls cashar in från DuoCort — jobbar med hemlig investering

Sedan slutet av 2010 har Puls inte gått in i några nya bolag. Nu ligger inkubatorn nära en investering i ett hemligt skånskt projekt — och hoppas kunna upprepa succén med DuoCort.

Med stärkt självförtroende från höstens jätteaffär håller life science-inkubator Puls årsstämma i Helsingborg i morgon. Under våren har en första utbetalning gjorts på 133 miljoner kronor från försäljningen av DuoCort till amerikanska Viropharma.

Genom sin ägarandel på fem procent får Puls sju miljoner. En lärdom från resan är att Puls i högre grad ska delta i uppföljningsinvesteringar längs vägen för att inte spädas ut som ägare.

pontusottosson_100— Sedan vi tog in 40 miljoner kronor till Puls 2010 är vi numera som regel med och tar vår andel vid nyemissioner, säger Puls vd Pontus Ottosson.

Med redan välfylld kassa och mer kapital på väg in borde vägen ligga öppen för nyinvesteringar. Trots det har inte Puls genomfört några sådana sedan december 2010. Snart ska det dock bli ändring på det.

— Vi har helt enkelt inte hittat några projekt som passar. Flera är på ett för tidigt stadium, medan andra är noterade på någon lista vilket gör att de inte är lämpliga för oss. Nu har vi ett nytt projekt på gång i Skåne där vi hoppas kunna nå en affär innan sommaren, säger Pontus Ottosson till Rapidus.

Puls har däremot varit mer aktivt i sina befintliga innehav. Under våren har portföljbolagen AcuCort och Adenovir tagit in 8,5 respektive 9,6 miljoner kronor. Det visar den färska årsredovisningen som Rapidus tagit del av.

AcuCort köptes av Puls från DuoCort 2010. Under 2011 breddades ägarbilden genom ett antal emissioner som sammanlagt tillförde 9,1 miljoner kronor. Bolaget har utvecklat ett allergiläkemedel där patienterna får den aktiva substansen dexametason genom en film som smälter i munnen. Fördelen är ett snabbt upptag av substansen, men också att personen inte behöver kunna svälja för att få i sig läkemedlet vilket kan vara en fördel vid allergiska reaktioner. Sedan drygt ett år tillbaka drivs utvecklingen aktivt och med det nya kapitaltillskottet är ambitionen att nå ett avtal med en extern partner under 2013 efter avslutad fas I-studie.

I Adenovir pågår just nu en fas I-studie kring de ögondroppar som ska behandla ögoninfektioner orsakade av adenovirus. Rapidus har tidigare rapporterat om den senaste investeringen.

De två övriga portföljbolagen är Lidds och Laccure. Där äger Puls i dagsläget 10 respektive 24 procent av aktierna. Båda företagen är nu ute till försäljning där målet är att nå ett avslut under 2012.

Enligt ägarlistan från senaste årsredovisningen ägs Puls till största delen av Länsförsäkringar Skåne, Björn Parkander samt Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. Sammanlagt finns ett åttiotal delägare.

Joel Lyth

Sedan slutet av 2010 har Puls inte gått in i några nya bolag. Nu ligger inkubatorn nära en investering i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.